2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

Megnyugodtak a tőzsdék reggel óta

Csillapodtak az amerikai elnökválasztás miatt felkorbácsolt aggodalmak, máris megnyugodni látszanak az értékpapír- és pénzpiacok, miután Donald Trump békülékeny hangnemet ütött meg győzelmi beszédében, és meg sem említette a választási kampányban tett ígéreteinek jórészét.

Miközben a tokiói értéktőzsde irányadó indexe a pánik kellős közepén 5,36 százalékos mínuszban zárt, a vezető nyugat-európai tőzsdék már csak 2 és 2,8 százalék közötti veszteségben nyitottak, noha a határidős jegyzések még több 4 százalékos csökkenést vetítettek előre.

Délelőtt fokozatosan csökkentek a mínuszok, így 11 óra körül a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,66 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig csak 0,97 százalékos veszteségben állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,14 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,40 százalékkal esett vissza. Londonban még az is előfordult néhány percre, hogy az irányadó index nyereséges tartományba kapaszkodott fel.

New Yorkban is sokat javult a hangulat. A határidős jegyzésekben a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 1,81 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 2,07 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,48 százalékos mínuszban áll, szemben a kora reggeli több mint 3,5 és 4,5 százalék körüli veszteségekkel.

Az Egyesült államok 45. elnökévé megválasztott Donald Trump győzelmi beszédében - a választási kampányban eluralkodott mély megosztottságra utalva - kifejtette: "eljött az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit... hogy ismét egymásra találjunk és egységes nép legyünk".

Trump komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért, s arra is ígéretet tett, hogy - ahogyan a kampányának jelszava is fogalmazott: - Amerikát ismét naggyá teszi. "Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést" - fogalmazott.