Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A brüsszeli vezetők gratuláltak Donald Trump győzelméhez

2016. november 9. 11:55 // Forrás: mti
Az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői is gratuláltak szerda reggel Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez, bár az uniós vezetők egyike megjegyezte: az elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködését.

Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös levélben gratulált a republikánus párti elnökjelöltnek. Hangsúlyozták, az Európai Unió és az Egyesült Államok stratégiai partnersége a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a piacgazdaságba vetett hit értékein alapszik, és ezt az együttműködést még erősebbre kell fűzni a közös kihívások kezelése érdekében.

Kiemelték, a felek évek óta a béke megőrzésén, illetve polgáraik és az egész világ jólétének növelésén fáradoznak. Az olyan kihívásokkal, mint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az Ukrajna területi egységét veszélyeztető konfliktus, a klímaváltozás és a migráció, kizárólag szoros együttműködéssel lehetséges megbirkózni - közölték. A levélben emellett meghívták Trumpot Európába, mint írták, az EU-Egyesült Államok csúcstalálkozóra a lehető leghamarabb sort kellene keríteni a következő négy év közös munkájának feltérképezése céljából.

Gratulációját fejezte ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki szerint az ingatlanmilliárdosnak "nyomasztó feladata", hogy most, a kampányt követően egyesítse a megosztott nemzetet. Kijelentette, hogy az elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így "megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét".

A német szociáldemokrata politikus reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, "aggodalmat keltő" kijelentéseket remélhetőleg felváltja az "ésszerű együttműködés".

Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő azt írta Twitter-üzenetében, hogy folytatódni fog az együttműködés az Európai Unió és az Egyesült Államok között, az amerikai elnökválasztás eredményétől függetlenül. "Az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok mélyebbek bármilyen politikai változásnál. Továbbra is együtt fogunk dolgozni, újra felfedezzük Európa erejét" - fogalmazott Federica Mogherini.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.