Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Őrangyalokként vigyáznak a koraszülöttekre

2016. november 17. 15:36
Átlagosan a terhességek 8-9%-a végződik koraszüléssel. A csöppségek számára ilyenkor a szerető támogatáson kívül a legnagyobb segítséget a szakember gárda odaadó és profi munkája jelenti. November 17-én, a koraszülöttek világnapján őket is ünnepeljük.

Veszprémben 2002-ben jött létre a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány, amely a megyén kívül Siófok vonzáskörzetében végez koraszülött- és újszülött mentést, emellett adományokat gyűjt és képzi munkatársait és a lakosságot. Munkájuk hihetetlenül fontos: bár a koraszülések száma évek óta stagnál, még így is magas – az alapítvány a területén évi mintegy 300 mentést végez.

A technikai és tudományos fejlődésnek hála ugyanakkor a gyógyulási arány nagyon jó: 32 hét felett gyakorlatilag károsodás nélkül megmenthetők a babák, s ha nincs más fellépő betegség, a 28. hétig, de akár az életképesség határának tartott 24. hétig is egyre kevesebb maradványtünet nélkül sikerül életben tartani a csöppségeket. A koraszülött mentés viszont rendkívül műszerigényes, s így természetesen költséges is, aminek a finanszírozásában óriási segítséget jelent az alapítvány.

Csütörtökön, a koraszülöttek napján tartott hagyományos nyílt napon dr. Szabó Éva főorvos elmondta: az elmúlt egy évben 8,8 millió forint érkezett be az alapítványhoz adó 1% felajánlásokból, emellett nagyon sok magánszemélytől, vállalkozástól is kaptak felajánlásokat, így összesen 14 millió forintot gyűjtöttek össze.

Mivel az elmúlt időszakban egy komoly európai fejlesztésnek köszönhetően sikerült egységesíteni a gépparkot, ami elengedhetetlen feltétele a hatékony munkavégzésnek, a befolyt összeget elsősorban a mindennapi, folyamatos eszközök beszerzésére fordítják. „Most épp fűtőtesteket, sürgősségi kocsit vásárolunk, illetve egyszer használatos és komforteszközökre költünk. Arra törekszünk, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt a babák” – árulta el.

Az alapítvány részéről ezen a napon adták át hivatalosan is az adományt Horváth Ferencé ápolási igazgatónak, aki kifejtette: gyógyítóként az öröm mellett a bánat perceit is megélik, a civil szerveződések éppen ezért nagyon fontosak.

A nyílt nap keretében a korábban a kórházban ápolt koraszülöttek és szüleik találkozhattak egymással, akik Ringató foglalkozáson vehettek részt, az érdeklődők pedig betekinthettek a koraszülött osztály munkájába.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.