2021. október 25.
//
Bianka névnap

Őrangyalokként vigyáznak a koraszülöttekre

2016. november 17. 16:36
Átlagosan a terhességek 8-9%-a végződik koraszüléssel. A csöppségek számára ilyenkor a szerető támogatáson kívül a legnagyobb segítséget a szakember gárda odaadó és profi munkája jelenti. November 17-én, a koraszülöttek világnapján őket is ünnepeljük.

Veszprémben 2002-ben jött létre a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány, amely a megyén kívül Siófok vonzáskörzetében végez koraszülött- és újszülött mentést, emellett adományokat gyűjt és képzi munkatársait és a lakosságot. Munkájuk hihetetlenül fontos: bár a koraszülések száma évek óta stagnál, még így is magas – az alapítvány a területén évi mintegy 300 mentést végez.

A technikai és tudományos fejlődésnek hála ugyanakkor a gyógyulási arány nagyon jó: 32 hét felett gyakorlatilag károsodás nélkül megmenthetők a babák, s ha nincs más fellépő betegség, a 28. hétig, de akár az életképesség határának tartott 24. hétig is egyre kevesebb maradványtünet nélkül sikerül életben tartani a csöppségeket. A koraszülött mentés viszont rendkívül műszerigényes, s így természetesen költséges is, aminek a finanszírozásában óriási segítséget jelent az alapítvány.

Csütörtökön, a koraszülöttek napján tartott hagyományos nyílt napon dr. Szabó Éva főorvos elmondta: az elmúlt egy évben 8,8 millió forint érkezett be az alapítványhoz adó 1% felajánlásokból, emellett nagyon sok magánszemélytől, vállalkozástól is kaptak felajánlásokat, így összesen 14 millió forintot gyűjtöttek össze.

Mivel az elmúlt időszakban egy komoly európai fejlesztésnek köszönhetően sikerült egységesíteni a gépparkot, ami elengedhetetlen feltétele a hatékony munkavégzésnek, a befolyt összeget elsősorban a mindennapi, folyamatos eszközök beszerzésére fordítják. „Most épp fűtőtesteket, sürgősségi kocsit vásárolunk, illetve egyszer használatos és komforteszközökre költünk. Arra törekszünk, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt a babák” – árulta el.

Az alapítvány részéről ezen a napon adták át hivatalosan is az adományt Horváth Ferencé ápolási igazgatónak, aki kifejtette: gyógyítóként az öröm mellett a bánat perceit is megélik, a civil szerveződések éppen ezért nagyon fontosak.

A nyílt nap keretében a korábban a kórházban ápolt koraszülöttek és szüleik találkozhattak egymással, akik Ringató foglalkozáson vehettek részt, az érdeklődők pedig betekinthettek a koraszülött osztály munkájába.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Rózsaszínű séta a mellrák ellen
Rózsaszínű séta a mellrák ellen
A mellrák elleni küzdelem fontosságára hívták fel a figyelmet az immáron 10. alkalommal megrendezett prevenciós séta alkalmával Veszprémben péntek délután. Magyarországon évente több ezer embernél diagnosztizálják ezt a betegséget, amely ellen a korai felismerés az egyik leghatékonyabb fegyver.
A túl sok szabadidő lehangolttá tesz
A túl sok szabadidő lehangolttá tesz
Amerikai kutatók szerint nagyjából öt órányi szabadidő az, ami még jól esik, ennél több viszont már inkább rombolja a közérzetünk.
Te is a pandémiára fogod a súlygyarapodást?
Te is a pandémiára fogod a súlygyarapodást?
Jól emlékszem, hiszen mindenki megdöbbent, amikor először tavaly márciusban be kellett zárni az edzőtermet, egészen májusig, az első hullám alatt. Már akkor nehezen viseltük a bezártságot, de az edzések mentek ekkor is offline és online, heti 3 edzésprogrammal. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokan lefogytak ez alatt a rövid idő alatt, akik nem hagyták abba a mozgást, és odafigyeltek az életmódjukra.
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
A legkisebbek ellátását segítik a kórháznak adományozott infúziós pumpák
Több mint egymillió forint értékben adományozott két infúziós gyógyszeradagoló pumpát a Csolnoky Ferenc kórháznak az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft.
Déltől hőségriadó lépett életbe
Déltől hőségriadó lépett életbe
A következő napokban várható tartós hőség miatt déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos.