2022. augusztus 12.
//
Klára névnap

Őrangyalokként vigyáznak a koraszülöttekre

2016. november 17. 15:36
Átlagosan a terhességek 8-9%-a végződik koraszüléssel. A csöppségek számára ilyenkor a szerető támogatáson kívül a legnagyobb segítséget a szakember gárda odaadó és profi munkája jelenti. November 17-én, a koraszülöttek világnapján őket is ünnepeljük.

Veszprémben 2002-ben jött létre a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány, amely a megyén kívül Siófok vonzáskörzetében végez koraszülött- és újszülött mentést, emellett adományokat gyűjt és képzi munkatársait és a lakosságot. Munkájuk hihetetlenül fontos: bár a koraszülések száma évek óta stagnál, még így is magas – az alapítvány a területén évi mintegy 300 mentést végez.

A technikai és tudományos fejlődésnek hála ugyanakkor a gyógyulási arány nagyon jó: 32 hét felett gyakorlatilag károsodás nélkül megmenthetők a babák, s ha nincs más fellépő betegség, a 28. hétig, de akár az életképesség határának tartott 24. hétig is egyre kevesebb maradványtünet nélkül sikerül életben tartani a csöppségeket. A koraszülött mentés viszont rendkívül műszerigényes, s így természetesen költséges is, aminek a finanszírozásában óriási segítséget jelent az alapítvány.

Csütörtökön, a koraszülöttek napján tartott hagyományos nyílt napon dr. Szabó Éva főorvos elmondta: az elmúlt egy évben 8,8 millió forint érkezett be az alapítványhoz adó 1% felajánlásokból, emellett nagyon sok magánszemélytől, vállalkozástól is kaptak felajánlásokat, így összesen 14 millió forintot gyűjtöttek össze.

Mivel az elmúlt időszakban egy komoly európai fejlesztésnek köszönhetően sikerült egységesíteni a gépparkot, ami elengedhetetlen feltétele a hatékony munkavégzésnek, a befolyt összeget elsősorban a mindennapi, folyamatos eszközök beszerzésére fordítják. „Most épp fűtőtesteket, sürgősségi kocsit vásárolunk, illetve egyszer használatos és komforteszközökre költünk. Arra törekszünk, hogy semmiben se szenvedjenek hiányt a babák” – árulta el.

Az alapítvány részéről ezen a napon adták át hivatalosan is az adományt Horváth Ferencé ápolási igazgatónak, aki kifejtette: gyógyítóként az öröm mellett a bánat perceit is megélik, a civil szerveződések éppen ezért nagyon fontosak.

A nyílt nap keretében a korábban a kórházban ápolt koraszülöttek és szüleik találkozhattak egymással, akik Ringató foglalkozáson vehettek részt, az érdeklődők pedig betekinthettek a koraszülött osztály munkájába.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói
Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Már tüneteket okozhat a parlagfű virágpora
Már tüneteket okozhat a parlagfű virágpora
A parlagfű pollenkoncentrációja a Dunántúl egyes területein már helyenként elérheti a tüneteket okozó, közepes szintet - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.
Országszerte kifogásolt a levegő minősége az ózon magas koncentrációja miatt
Országszerte kifogásolt a levegő minősége az ózon magas koncentrációja miatt
Az ózon magas koncentrációja miatt országszerte kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön.
Harmadfokú hőségriasztást adtak ki szerdától szombatig
Harmadfokú hőségriasztást adtak ki szerdától szombatig
Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden.
Hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása
Hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása
Hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása, az arra érzékenyeknek azonban már most el kell kezdeni a gyógyszerszedést - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője.