Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Túlterheltek a mai fiatalok

2016. november 24. 9:47 // Forrás: Fotó: today.com
Kottyán Edina iskolapszichológus szerint az alváshiány, a rendszertelen élet, a családi és személyes kapcsolatok sérülése, valamint a temérdek iskolai feladat okozza a legtöbb stresszt a mai fiataloknak.

Arra kértük Kottyán Edinát, a veszprémi Jendrassik és Táncsics középfokú intézmények iskolapszichológusát, segítsen eligazodni, mit is jelent a köznyelvben gyakran tévesen – legalábbis nem pontosan – használt stressz kifejezés.

– A stressz agyi folyamatok révén keletkezik. Amikor az emberi agy egy adott szituációt veszélyként érzékel, beindítja a stresszhormonok termelését. Stresszhelyzetben fiziológiai változások mennek végbe a szervezetben, amelynek egyensúlyi állapota felborul. Ezeket minden ember másként éli meg: van, akire ösztönzőleg hat, míg másokat blokkol. Ennek megfelelően kétféle stresszt különböztetünk meg, a teljesítménynövelő eustresszt és negatív hatású distresszt – árulta el a lélektan szakértője.

Kottyán EdinaKottyán Edina

Hozzátette: a huzamosabb ideig fennálló stressznek számos komoly, káros következménye lehet. – Egy bizonyos idő után alkalmazkodunk a stresszhez, s egyfajta patológiás egyensúlyi szint lép fel. Ez azt jelenti, hogy hozzászokunk az egyre magasabb stresszfaktorokhoz, egészen addig, míg a szervezetünk ki nem merül. Ekkor következhetnek be a klinikai értelmezésű problémák: a szorongás, depresszió, extrém esetben akár hallucináció is – tette hozzá.

A közelmúltban a fent említett problémák megsokasodtak társadalmunkban. A szakember ennek okairól is beszélt. – Elsősorban nem az tette stresszesebbé az életünket, hogy pillanatok alatt eljuthatunk egyik pontból a másikba. Az információs forradalom miatt olyan hírek is elérnek minket, amikkel nem feltétlenül tudunk mit kezdeni, mégis veszélyként éljük meg ezeket, mivel nincs ráhatásunk a történtekre. Ötven évvel ezelőtt nem volt tudomásunk az amerikai elnökválasztásról, 2016-ban ez az információ is a nyakunkba zúdul, s a média tevekénységének köszönhetően ez is negatívan hathat ránk – mondta.

– A diákok helyzete sem könnyű: heti 36-37 órát kell teljesíteniük, ami egyszerűen túl sok. A bejáró diákok zöme minimum két órát utazik naponta, hogy beérjen a negyed nyolcas kezdésre. A pszichológusok – a pedagógusok mellett – hosszú évek óta jelzik, hogy csökkenteni kellene a tanulók terhelését, illetve érdemes lenne későbbi – reggel 9-es – iskolakezdésen gondolkodni. Alváshiánytól szenvednek a gyerekek, napi öt-hat óra alvással húzzák ki a hétköznapokat, amit hétvégénte maratoni durmolással próbálnak pótolni, ezzel pedig felborul a bioritmusuk. Vélt elvárásoknak próbálnak megfelelni. A médiából más sem ömlik rájuk, minthogy milyenek ne legyenek. Arról viszont már kevés szó esik, mi lenne a követendő példa – összegezte a „sláger-stresszorokat”.

A pszichológus szerint a személyes kapcsolatok is sérültek. – Rengeteg diáktól hallom, hogy megszűnt a családok összetartó ereje. Nincs családi együttlét otthon, megszűntek a közös étkezések, sok helyen nyoma sincs a családi fészeknek, ahol feltöltődhetnek a gyermekek.

Kottyán: A digitális világ nem pótolhatja a személyes kapcsolatokatKottyán: A digitális világ nem pótolhatja a személyes kapcsolatokat

Hogy mi lehet a megoldás? Kottyán Edina szerint már általános iskolában szükséges lenne a megfelelő relaxációs technikák oktatása. Fontos lenne, hogy a diákok megtanulják felismerni, s kezelni a stresszes szituációkat. – A társas kapcsolatok is kiemelt jelentőséggel bírnak tinédzser korban, ezeket nem helyettesíti a Facebook-népszerűség. A digitális világ nem pótolhatja a közösen átélt élményeket. Emellett a család megtartó ereje lenne nagyon fontos. Ha egy jó önértékelésű, önbizalommal teli gyereket engedünk ki a nagyvilágba, annak nem lesz szüksége arra, máshol keresse a megerősítést.

Az iskolapszichológus elsődleges feladata a tanárok segítése, árulta el Kottyán Edina, aki szerencsés helyzetben van, hiszen mind a tanári kar, mind a diákok nyitott fülekkel várják. A szakember szerint fontos lenne eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak beteg embereknek lehet szüksége pszichológusra.

Zatkalik Dániel
további cikkek
Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak Bér-, albérlet-, utazási és képzési támogatást kapnak a 30 év alattiak A kormány Ifjúsági garancia plusz programja négy pillérre épül: bértámogatásra, lakhatási és utazási támogatásra, valamint átképzésre - ismertette Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 2024. április 16. 11:48 Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.