2022. január 27.
//
Angelika névnap

Élhetőbb, biztonságosabb a város

2016. november 24. 18:55
Viszonylag kevés kritikus hanggal, zavartalanul zajlott le az év végi közmeghallgatás csütörtökön a városházán, melyen Veszprém környezeti állapota és közbiztonsága volt fókuszban.

A fórum moderátora Brányi Mária alpolgármester volt, aki első napirendi pontként Veszprém környezeti állapotáról és az elmúlt év ez irányú fejlesztéseiről számolt be. Rendkívüli eseményre ezúttal sem volt példa, a levegő minősége pedig továbbra is a jó és kiváló minősítést kapott. 2016-ban több, a közműveket érintő jelentős felújítási munkálatba is belevágott az önkormányzat, amelyek részben már a kertvárosi csapadékvíz-elvetést készítik elő. Jól vizsgázott az idén bevezetett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is, a tapasztalatok szerint a lakosság egyre tudatosabban viszonyul a környezethez.

Az alpolgármester elmondása szerint javában zajlanak a közlekedési fejlesztések előkészületei is, melyek elsősorban a Budapest út – Brusznyai utca – Mártírok útja csomópontot, az északi iparterület, valamint a Jutasi út-Pápai út összekötését és a kelet-nyugati főtengelyt érintik. Emellett kisebb-nagyobb útfelújítások is történtek, melyek jelentősen javítottak a lakosság életminőségén. Nagy figyelmet fordítanak az energetikai korszerűsítésre is, amelynek legfrissebb eredménye az MVM és az önkormányzat által létrehozott elektromos töltőállomás. Az alpolgármester továbbá kiemelte a játszótéri és köztéri fejlesztéseket.

Dr. Ipsits Csaba rendőrezredes a közrend és a közbiztonság kapcsán elmondta: tavalyhoz képest mintegy 15 %-kal csökkent a bűncselekmények száma, a felderítési arányuk és a befejezett ügyek száma pedig egyre jobb. A legsarkalatosabb pontot jelenleg a betörések, rablások jelentik, ezeket azonban jellemzően nem veszprémiek követik el. A rendőrezredes pozitív eredményként emelte ki a nagyvárosi bűnmegelőzési programot, melyhez Veszprém is csatlakozott, ennek köszönhetően pedig a polgárőrséggel együttműködve hatékonyabban tudtak fellépni.

Problémát elsősorban a közlekedési balesetek és az ittas vezetés, gyorshajtás jelentenek, amelyeknek a száma növekedett az elmúlt évben, a legtöbb baleset ugyanakkor nem a városban, hanem a peremterületeken, a 8-as főút közelében történt – tájékoztatott a kapitányságvezető, aki Stiegelmaier Józsefné képviselő kérdésére azt is elárulta, konkrét tervekkel rendelkeznek az ünnepek idején megnövekedett csalások megakadályozására is.

A fórum második felében a képviselők és a városi polgárság kapott hangot, akik kifejezhették véleményüket egy-egy ügyben. Katanics Sándor önkormányzati képviselő a tavaly kirobbant ISZSZ-ügy kapcsán érdeklődött, miért húzódik el ennyi ideig a vizsgálódás. Ipsits Csaba szerint a válasz a gazdasági ügyek bonyolultságában keresendő: ilyen esetben több szakértőt is be kell vonni, ez pedig jóval több időt vesz igénybe, ugyanakkor a nyomozás a megyei főkapitányság hatáskörébe tartozik.

Szóba kerültek a Quaestor-károsultak is, miszerint tartsák napirenden ezt a kérést is, Kavalecz Tibor, a Lokálpatriótok Egyesületének társelnöke pedig a hulladékszállítási díjjal kapcsolatos fizetést, illetve a helyi járatok siralmas állapotát kifogásolta, valamint a Török Ignác és az Aulich utca, illetve a Damjanich utcában található terület leaszfaltozását kérte. Az egyesület elnöke, Molnár Ernő levélben tolmácsolta javaslatát az uszoda támogatásával kapcsolatban, melyhez maguk is gyűjtöttek adományt. Brányi Mária levélben ígért választ a kérdésekre, az útfelújításokkal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, arról a jövő évi költségvetés megállapítása után tudnak dönteni.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Veszprém megyei általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulói számára hirdet versenyt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az önkormányzattal és a VKSZ Zrt.-vel karöltve, melynek célja a fémmegmunkálásra épülő szakmák, valamint a hamarosan elkészülő Szakipark népszerűsítése.
Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Ajkán egészségtelennek minősítette a levegőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről - jelezte közleményében a párt.
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.