Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagyon szerethetők a #Sohavégetnemérős fiataljai

2016. november 30. 12:28
Csütörtökön debütál a mozikban a Wellhello zenéire megálmodott új magyar játékfilm, a #Sohavégetnemérős. Ötven szerencsés veszprémi fiatalnak azonban nem kellett decemberig várnia, és premier előtt láthatta az alkotást, sőt a film készítőivel is találkozhatott.

Végre itt egy film, ami szakít a megszokott budapesti helyszínekkel, és felfedezi az országot! Szűk utcáival, csodálatos várnegyedével Veszprém adná magát díszletként, mégis körülbelül ötven éve annak, hogy utoljára itt készült film. Nem csoda, hogy Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét büszkeséggel tölti el, hogy a Királynék városa is feltűnik a képkockákon.

Bár jó pár premier előtti vetítésen túl vannak már, és az első kritikák is megjelentek a filmről, Lévai Balázs producer azért elárulta: izgulnak. Általában minden városban elhangzik a kérdés a lakosság részéről: jó, jó, de miért nincs benne a mi városunk? A producer egészen egyszerű válasszal szolgál: Budapest, Debrecen, Sopron, Veszprém és Zamárdi jelenik meg a filmben. Az oka annak, hogy pont ezek a városok lettek a kiválasztottak az, hogy ők voltak a leggyorsabbak. „Sok polgármestert felkerestünk. Az öt város vezetői voltak azok, akik gyorsan átlátták a filmben rejtőző potenciált. Persze nem egy várost népszerűsítő, turisztikai filmet készítettünk, de úgy gondolom, egy lokálpatriótának mégis büszkeség, ha a mozivásznon látja viszont otthonát.”

Erős indítás, baromi jó, laza szövegek, néha már nekünk kínos, de ettől komikus helyzetek és teljesen hétköznapi esetek. Ez a film olyan könnyed és kellemes, mint egy rozéfröccs nyáron. Hat kisfilmben köszönnek vissza a mai fiatalság jól ismert jellemvonásai: a csajok és srácok isznak, flörtölnek, tindereznek, lájkolnak, káromkodnak és keresik az igazit – több, kevesebb sikerrel. Miután lement a stáblista, a film készítői várták a kérdéseket, észrevételeket.

- Neve is van a hölgynek.
- És micsoda?
- Azt nem tudom.

Pataki Ádám operatőr és Tiszeker Dániel rendezőPataki Ádám operatőr és Tiszeker Dániel rendező

Hogy született az ötlet?

Történt egyszer, hogy Lévai Balázs elment a VOLT Fesztiválra, látta Fluort és Diazt a színpadon és arra gondolt, ezekről a srácokról filmek kellene készíteni. Ehhez hozzá tartozik, hogy azon a napon iszonyú hőség volt, mindenki árnyékba menekült. Ráadásul épp üresjárat is volt, délután hatkor általában párezer ember lézeng a színpad előtt. A Wellhello koncertjére több, mint huszonötezer ember volt kíváncsi és a hőség ellenére eszméletlen hangulatot csináltak. A banda érzi és érti a mai generációt.

Kivíhást jelentett megmutatni Veszprémet?

Pataki Ádám operatőr válaszolt, aki elmondta: csupán annyiban jelentett nehézséget, hogy sokkal többet is lehetett volna mutatni a városból. Mégis úgy érzi, sikerült megtalálni a tökéletes helyszíneket (Óváros tér, Várnegyed, viadukt) és a tökéletes naplemente-nézős pontot is! :)

Tervben van a folytatás?

A filmkészítő csapat egyelőre még nem forgat a fejében ilyesmit. Mint mondják, egy éve még azt sem tudták, hogy lesz egy a film, egyelőre fel kell fogniuk, hogy elkészült. Lévai Balázs elmondta, több szempontból is szembementek a bevált módszerekkel. Egyrészt borzasztóan fiatal csapat hozta össze a művet, ez azonban sokkal több előnnyel járt, mint hátránnyal, sőt a producer hangsúlyozta: büszke arra, hogy a színészek és a készítők többsége pályájuk elején járó fiatalok, akik először bizonyíthattak. Másrészt mindössze húsz napig tartott az egyéként alacsony költségvetésű film forgatása. Ez már több izgalmat jelentett: ha negyed óra volt hátra napkeltéig, akkor bizony negyed óra alatt meg kellett lenni a jelenetnek.

Lévai Balázs producer és Fehér Boldizsár forgatókönyvíróLévai Balázs producer és Fehér Boldizsár forgatókönyvíró

- Te mire emlékszel?
- Csak arra, hogy táncoltunk.
- Nem is ugyanabban a buliban voltunk.
- Akkor semmire.

Melyik jelenetet volt a legnehezebb leforgatni?

Az áruházasat. Ebben az egész stáb egyetértett. Hajnalban szóltak, hogy egy óra múlva nyit az üzlet. Mi forgattunk, a háttérben meg tologatták a pékárus kocsikat. De időre kész lett a jelenet!

Miért épp a Wellhello és mondjuk nem a Halott Pénz?

Jogos a kérdés hiszen a Halott Pénz is hatalmas rajongótáborral bír, baromi jó a zenéjük és a szövegük is. Mégis, a Wellhelloval kapcsolatban éreztük azt, hogy amit elmondanak egy szakításról, egy szerelemről vagy egy buliról, az tökéletesen megragadja a mai fiatalok életérzését. Olyannyira, hogy akár filmre is vigyük.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.