Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Koszorúzás a néma nőtüntetés emlékére

2016. december 6. 16:13
Hatvan évvel ezelőtt - válaszul az oroszok bevonulására - a fővárosban december 4-én, Veszprémben két nappal később vonultak utcára a helyi nők. Kedden több emlékhelynél is koszorúztak Veszprémben.

Az asszonyok tüntetése 1956. december 4-én zajlott a budapesti Hősök terén. Több ezer asszony és lány emlékezett némán a szovjet hadsereg egy hónappal korábban történt bevonulására, amellyel kezdetét vette az 1956-os forradalom vérbe fojtása.

Veszprémben két nappal később tüntettek. A Tűztoronytól induló tömeg először Szabó Éva előadásában hallgatta a Nemzeti dalt, majd politikai jelképek nélkül, csupán virágokkal és zászlókkal a kezükben, némán vonult át a városon, egészen az Alsóvárosi temetőig, ahol a Szózat hangzott el - elevenítette fel az akkori eseményeket Huszár Józsefné Júlia, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) alapítója a Városi Pantheonnál lévő emlékműnél.

A koszorúzásnál a Veszprémi Egyetemi Színpad diákja, Rácz Annamária működött közre.

A Szabadság téri emlékműnél egy a budapesti tüntetést szervező visszaemlékezése után a rendőrség, a Laczkó Dezső Múzeum, és a VENŐKE mellett a Fidesz-KDNP is elhelyezte az emlékezés koszorúit.

A Fidesz-KDNP nevében Károlyi Jolán önkormányzati képviselő helyezett el koszorútA Fidesz-KDNP nevében Károlyi Jolán önkormányzati képviselő helyezett el koszorút

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.