Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

HR-ből a vendéglátásba

2016. december 8. 19:07
Fuchs Róbert, a veszprémi Gusto Delicate munkatársa nemrég vehette át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Magyar Kereskedelemért Nagydíjat. Négy éve dolgozik a szakmában, a HR-ről való váltáskor érzelmi döntést hozott, ám egyáltalán nem bánta meg.

A cím és a lead talán meglepő, hogy miként kaphatott kereskedelmi kitüntetést egy alapvetően vendéglátással foglalkozó úriember. Árnyalt a kép, ugyanis Róbert nem csupán egy üzlet igazgatásáért felel: ő fogadja és készíti a kávét vagy szendvicset bárkinek, aki betér a veszprémi ínyencboltba, de ha egy távol-keleti fűszerről vagy egy francia sajtról érdeklődnek, akkor is készségesen áll rendelkezésre.

Fuchs Róbert négy éve dolgozik az üzletben, korábban pedig vándormadárként élt: hat évig volt egy kecskeméti iskolaszövetkezet elnöke, majd később Székesfehérváron lett területi vezető a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Man at Worknél. Az élet úgy hozta, hogy pár év után ugyanebben a városban tevékenykedett a MelóDiák vezetőjeként mindaddig, amíg a tulajdonosok felkérésére lehetősége nem nyílt egy teljesen más szakmában kipróbálnia magát.

A vendégekkel való előzékeny törődés, kávéfőzés, áruismeret és megannyi adminisztrációs munka várt rá.

Miért váltott?- merült fel bennem a kérdés egy kávé melletti beszélgetésünkkor. „Fiatal koromban nyaranta egy lovardában dolgoztam pultosként, ahol sok, és sok féle emberrel találkoztam, velük mindig meg kellett találni a közös hangot. Ez, és a vendéglátás maga nagyon megtetszett”- magyarázza, majd hozzáteszi, korábban sosem gondolta volna, hogy ennél a szakmánál köt ki.

„Ma azok jönnek hozzám kávézni, akikkel korábban tárgyalásokat és megbeszéléseket bonyolítottam. Ez az elején kicsit furcsa volt, de mára természetessé vált. (…) A váltáskor érzelmi döntést hoztam, amit nem bántam meg. Szeretek emberekkel foglalkozni. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy a mai napig ki ne lett volna szimpatikus a vendégek közül. Úgy tűnik ebben a környezetben mindenki mosolygós.”

Mára egész kis törzsközönség alakult ki a Gustóban, közülük sokan vannak olyanok, akiket Róbert annyira ismer, hogy velük elég csak kulcsszavakkal kommunikálnia: „Egy nagy menüt szeretnék”, és már fő is a kávé, készül a szendvics. Megbíznak benne, szinte mindenről tudja, hogy pontosan micsoda, hiszen a húsok és sajtok nagy részét ő maga is kóstolta már. A söröket kifejezetten jól ismeri, erről már korábban is interjúztunk vele.

Az egykor még Chianti Delicate néven futó boltban Róbert először eladóként kezdett, később rábízták az adminisztrációs munkát, sőt, még a rendeléseket is. Szép lassan üzletvezetővé vált. Mivel elmondása szerint teljesen „messziről jött”, meg kellett tanulnia, hogy végső soron mit is árulnak. Ezt nem könnyű fejben tartani, közel 4000 különböző termékkel foglalkoznak az egzotikus fűszerektől elkezdve a különleges édességeken és a ritka borokon át egészen az olasz és francia sonkákig. Szabadidejében bújta a lekvárok, sörök, tészták címkéit, volt, hogy a Google-ben nézett utána az összetevőknek. Folyamatosan szívta magába a tudást, ezt a hozzáállást pedig ma igyekszik átadni az alkalmazottaknak is.

Mit csinál szabadidejében?
Róbert a kerékpározás mellett szenvedélyes kézilabda-rajongó. Gyakran kíséri el a veszprémi csapatot az országba és külföldre, szinte minden évben ott van a Final-fouron is. A másik nagy szerelme a franciaországi síelés, amelynek már több mint 10 éve hódol.

A bolt sikerét az üzletvezető a mindenkori személyzetnek, a hely szellemének, és a széles termékpalettának tulajdonítja: „Egyre többen jönnek hozzánk különféle speciális alapanyagért, ami köszönhető egyrészt a főzős műsorok elterjedésének, másrészt a városban van egy bővülő vásárlói réteg, akinek igénye van az itt kapható prémium termékekre”- meséli, majd szerényen emlékeztet: a személyzetnek, és a tulajdonosoknak is köszönet jár a munkáért és a támogatásért.

„ A vendégek sokszor gratulálnak az üzlethez, de ez mindenki érdeme, aki nálunk dolgozik. Ez csapatmunka.”

Úgy látszik, megérte a befektetett energia, hiszen Róbert novemberben vehette át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől a Magyar Kereskedelemért Nagydíjat, melyet nem a magas beosztású vezetők, hanem ajánlások alapján csak a boltokban dolgozó, kétkezi feladatokat kiválóan végző munkatársak kaphatnak meg.

A Gusto egyik kulcsfigurája saját gyermekeként tekint a boltra, mondhatni a szíve csücske, ám lehetséges, hogy hamarosan kénytelen lesz kevesebbet bent lenni, mint heti öt nap: a Gusto Delicate nemrég nyitotta meg hasonló üzletét Győrben, jövőre pedig az ország más pontjain terjeszkedik tovább. A tervek szerint Róbert ezek igazgatásában és irányításában vállalhat nagyobb szerepet 2017-től.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.