2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia névnap

700 milliós fejlesztést adtak át a veszprémi Bakony Csoportnál

  • gazdaság
  • 2016.12.09
    15:11
  • MTI, VEHIR
Új gyártócsarnokot, raktárépületet és gyártóberendezéseket adtak át a kerámiatermékeket gyártó veszprémi Bakony Csoportnál péntek délelőtt.

Janni Ferenc, a cégcsoport (Bakony Ipari Kerámia Kft., a CeramDisc Kft. és a Bakony Kopásálló Technológia Kft.) vezetője az átadón elmondta: a magyar tulajdonú Bakony Csoport 1200 négyzetméteres üzemcsarnokában a kerámiaégetéshez használt új alagútkemence működik, amely új termékek gyártását, így új partnerek megjelenését teszi lehetővé. A beruházás várhatóan 300 millió forintos plusz árbevételt eredményez majd - fűzte hozzá.

A 760 millió forintos beruházásból 267 millió forint uniós támogatás, a többi saját forrás. A beruházás fontos eleme az alagútkemence, az új berendezés egy 34 éves kemencét vált ki, így az eddigieknél modernebb és olcsóbb lesz a gyártás - közölte.

Janni Ferenc, a cégcsoport vezetőjeJanni Ferenc, a cégcsoport vezetője

A csoport legnagyobb cége a Bakony Ipari Kerámia Kft., amely többek között orvosi műszert, kerámiaszálakat, gyomorszondát gyárt. A CeramDisc Kft. kerámiatárcsák, szigetelőcsövek előállításával foglalkozik. A cégcsoport harmadik vállalata, a Bakony Kopásálló Technológia Kft. pedig standard téglákat, csöveket, hengereket gyárt. Évente több mint 55 millió darab kerámia alkatrészt állítanak elő.

Termékeik 96%-át exportpiacokon értékesítik, Európa majdnem minden országában szállítanak, de vannak vevőik az Egyesült Államokban, Távol-Keleten, Dél-Afrikában, Mexikóban és Kanadában is. Egyik legnagyobb partnerük az amerikai multinacionális vállalatcsoport, a Jonhson & Johnson.

A cégcsoport vezetője elmondta, hogy 2005-ben az árbevétel 760 millió forint volt, az idén pedig meghaladja a 3 milliárd forintot.

Porga Gyula veszprémi polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, szükség van az olyan helyi vállalkozásokra, mint Bakony Csoport, hisz egy város akkor lehet igazán erős, ha a benne működő gazdasági társaságok is jól működnek. A tulajdonosokhoz és a menedzsmenthez szólva gratulált az eddig elért eredményekhez, majd kiemelte: a város továbbra is minden segítséget megad a további sikeres működéshez, hiszen ez mindkét fél érdeke.

Porga gyulaPorga gyula