2021. március 8.
//
Zoltán névnap

Oklevélátadó ifjú matematikusoknak

2009. április 19. 20:11
Bíró Viktória
Ünnepélyes keretek között vehette át oklevelét a Pannon Egyetemen száz ifjú matematikus.

Mintegy száz ifjú matematikus vehette át oklevelét a a hétvégén a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara által alapított Erdős Pál Tehetséggondozó Matematikai Iskola tanévzáróján Veszprémben.
Az iskolát 2001-ben alapította a Műszaki Informatikai Kar. Az országosan egyedülálló kezdeményezés célja, hogy minél több kiváló képességű diáknak biztosítsa a matematikában való elmélyülést, a kutatómunkába bekapcsolódást. Az ország minden tájáról részt vesznek a hétvégi foglalkozásokon a diákok, Veszprémben és Szolnokon tanulhatnak 5-5 alkalommal egy tanévben.
Akik legalább négy foglalkozáson részt vesznek, oklevelet vehetnek át a tanévzárón. A veszprémi ünnepségen többségében Somogy, Zala és Tolna megyéből vettek részt, de Budapestről, Debrecenből, sőt Párkányból is itt tanultak a legtehetségesebbek. Sikeres tanévet zártak, mondta dr. Pintér Ferenc, az iskola igazgatója. Az országos versenyek első helyezettjei részt vettek a programban, az OKTV első 10 legjobbja közül hét az Erdős Iskola tanulója. A mintegy 70 órás intenzív tudásmélyítés nagymértékben hozzájárul a sikerekhez, kiegészítve a középiskolai és megyei foglalkozásokat a régiós tehetséggondozással.
Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola versenyben tartja tanulóit, mondta dr. Friedler Ferenc, az alapító Műszaki Informatikai Kar dékánja. A kar is versenyben van az országos felsőoktatási intézmények között, de kiemelkedik, hiszen csak a MIK-nek van országos lefedettségű tehetséggondozó programja. Számukra a legfontosabb, hogy diákjaik sikeresek legyenek, hangsúlyozta a dékán, ezért mind a középiskolások, mind pedig az egyetemisták tanulmányait nagymértékben támogatják. A karra jelentkező Erdős Iskolások különleges programban vehetnek részt, ahol a tudományos karrierjükkel kiemelten foglalkoznak. Dr. Friedler Ferenc hangsúlyozta a csoportmunka hasznosságát, valamint a későbbiekben a tudományos konferenciák jelentőségét. Felhívta a diákok figyelmét, hogy az iskolában tapasztaltakat ne hagyják veszni a későbbiekben se, majd hasznos tanácsokkal látta el őket.
Az oklevélátadót követően az Arany Dániel Országos Matematikaverseny döntője előtt egy utolsó felkészítő hétvégén vehettek részt a diákok.

 

vehir.hu

További cikkek

Magyarországra jön Ferenc pápa
Magyarországra jön Ferenc pápa
Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-i záró szentmiséjén - közölte Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn.
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a beoltottak száma
Meghaladta az egymilliót a koronavírus ellen beoltottak száma Magyarországon -mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Újabb történelmi lelet került elő a 8-as út építkezésénél
Nemrég 7. századbeli avar kori temetőt tártak fel a 8-as út építkezésénél, legutóbb pedig egy mostanáig ismeretlen II. világháborús lövészárokra bukkantak, amelyben egy szovjet katona földi maradványait is megtalálták.
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Gulyás: lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban, iskolákban
Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfőtől is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-vel.
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
A koronavírusban elhunytakra emlékeztek a veszprémi Fidelitas tagjai
Március 4-én volt egy éve, hogy hazánkban azonosították az első koronavírusos fertőzöttet. A járvány áldozataira a veszprémi Fidelitas tagjai gyertyagyújtással emlékeztek.