Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
-0°C
2024. március 19. József
Veszprém
-0°C

Az együttműködés erősítése volt a cél

2016. december 22. 20:06
2016-ban csökkent az elkövetett bűncselekmények száma Veszprémben, amely többek között annak köszönhető, hogy a Veszprémi Rendőrkapitányság hatékonyabban dolgozott együtt a polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel. Évösszegző a városi rendőrkapitánnyal, dr. Ipsits Csabával.

-Sok célt fogalmaztunk meg magunknak az év elején, köztük olyanokat is, amik a „polgárbarát rendőr” képét voltak hivatottak erősíteni. Mindenekelőtt erősíteni kívántuk az összefogást és a szervezettséget a közbiztonsággal kapcsolatos közös tevékenység terén- kezdte interjúnkat dr. Ipsits Csaba rendőrezredes, a Veszprémi Rendőrkapitányság kapitánya, amikor arra kértük, vázolja fel az előző év rendőrségi vonatkozású történéseit.

-Rendőreink erkölcsre és az emberi méltóság tiszteletére való nevelése mellett felvilágosító tevékenység keretében kiemelten figyeltünk az áldozatvédelemre, az idősekre, a gyermekekre, és az elesettekre.

a polgárbarát rendőr képét kívánták erősítenia polgárbarát rendőr képét kívánták erősíteni

Együttműködés megerősítése = biztonságos város

A rendőrkapitány elmondta: az elmúlt év során nagy hangsúlyt fektetettek a polgárőr egyesületekkel és a közterület felügyelettel való hatékony együttműködésre, amelynek hatására statisztikailag is bebizonyosodott, hogy csökkent a bűncselekmények száma, a fő visszaesést a betöréses lopások és a szórakozóhelyek környéki garázdaságok mennyisége mutatta.

Veszprém évek óta a legbiztonságosabb megyeszékhelyek közt tudhatja magát.

A városban igyekeztek megfelelni az állampolgári és az önkormányzati igényeknek is, így a járőrszolgálatot minden esetben ott sűrítették, ahonnan a legtöbb panasz érkezett. „A polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel heti szinten egyeztettünk, annak érdekében, hogy megfelelően lássuk el az igényeket”- mondta, majd hozzátette: tették mindezt úgy, hogy a veszprémi rendőrök a déli határon folyamatos szolgálatot teljesítenek. A megyéből kétheti váltásban egy századnyi rendőr váltja egymást folyamatosan.

Elsők között a bűnmegelőzés terén

Ipsits Csaba elmondta, a veszprémi rendőrkapitányság mindig is híres volt bűnmegelőzési tevékenységéről. Az iskolakezdési szezon idején balesetvédelmi oktatást szerveztek egy kiválasztott általános iskolában, valamint folytatták a „JÁRásŐR” szolgálatot, amely olyan lakossági kapcsolattartáson alapuló szolgáltatás, melynek célja kifejezetten az állampolgárok biztonságérzetének növelése, áldozatvédelmi, bűnmegelőzési tanácsok, kiadványok közvetítése.

A rendőrség „Idegen jött? Segítünk!” nevű programja során az idősebb korosztály áldozattá válásának elkerülését célozták meg.

A bűnmegelőzés hatékonyságának növelése érdekében a Veszprémi Rendőrkapitányság és a Veszprém Megyei Jogú Város területén működő polgárőr egyesületek is csatlakoztak a többek között a Belügyminisztérium által is támogatott Nagyvárosi Bűnmegelőzési Programhoz, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy november 26-án a dunántúli szakmai konferenciát Veszprém rendezhette meg. Szakmai elismerésként a kapitányságvezető Polgárőr Érdemkeresztet is kapott.

Ipsits Csaba elmondta, hogy mivel a városlakók életminőségét nem csak a bűncselekmények, hanem az egyéb jogsértések, és a közterületek biztonsághelyzete is döntően befolyásolja, értékelték azokat a veszprémi helyeket és állapotokat, melyek a leginkább negatív hatásúak erre nézve: italmérő helyeken lévő rendezvények, csendháborítások, közterületi zajongások, a szemetelés, a hulladék szabálytalan elhelyezése, valamint a sofőrök szabálytalankodása.

Ezek alapján tehát tényleg kijelenthető, hogy Veszprémben valóban nem a bűncselekmények okozzák a legnagyobb problémát.

A sajtó és a média szerepe

A kapitány úgy látja, nem szabadna, hogy a negatív események aránytalanul nagy publicitást kapjanak, és hogy a bűnmegelőzési és felhívási üzenetek, valamint a sikeres elfogások eltörpüljenek.

A néhány hónapja nagy sajtóvisszhangot keltő éjszakai ellenőrzésről elmondta, hogy mindig is voltak éjszakai akciók, amelyekből havonta kettőt tartanak. Egyet Zircen és környékén, egyet pedig Veszprémben és térségében. Ilyenkor a Katasztrófavédelemmel és a NAV-val karöltve járják a szórakozóhelyeket, elsősorban azért, hogy megakadályozzák a kábítószerek terjesztését, és kiszűrjék a tiltott eszközöket valamint a körözött személyeket.

-„Igények alapján két szórakozóhellyel azóta meg is egyeztünk, hogy járőreink a hajnali órákban gyakrabban látogatják meg őket”- hívta fel a figyelmet a rendőrkapitány.

A „Csináld magad” már nem működik

A kapitány szerint hiába biztonságos a város, mégis több telepített kamerára lenne szükség az utcákon, mivel a rendőrség létszámát nem emelhetik meg. Jelenleg 75 rendőrségi kamera működik, ám ennek további fejlesztése csak akkor valósítható meg, ha sikerül rá pályázati forrást találni.

-Reményeim szerint a polgárőrséggel és a közterület-felügyelettel való együttműködés a folytatásban is uralkodni fog, hogy közösen szolgáljuk az embereket, még akkor is, ha közben nem is mindig vagyunk népszerűek - válaszolta végül Ipsits Csaba arra kérdésre, hogy milyen célkitűzéseket fogalmaztak meg a 2017-es évre vonatkozóan. „A jövő csak is a partneri együttműködésé, mert csak így alakulhat ki egy olyan közösség, mely tenni akar és tud az élhető városért.”

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.