2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

A jövő most történik

  • Hétvezér
  • 2016.12.25
    04:51
  • Sorozatjunkie
Már régóta szeretnék írni a Black Mirror című sorozatról, de a karácsonyra való tekintettel most a White Christmas (fehér karácsony) című epizód előtt szeretném emelni a mikulássapkámat.

A sorozat minden része egymástól független, kerek, egész történetet mesél el, így senki nem marad le semmiről, ha nem a pilottal indít.

Charlie Brooker alkotása egy sötét és nyomasztó jövőképet fest elénk, az igazán félelmetes viszont az, hogy ez a jövő nem is tűnik olyan távolinak. Számomra egyébként ettől válik a sorozat igazán lebilincselővé. Minden rész után megvolt az a nyugtalanító tudat, hogy a bemutatott világ nincs is olyan távol tőlem, mint szeretném. A rendkívül emberi történeteket éppen csak meghintik sci-fivel, a technológiai vívmányok is csak egy lépéssel vannak előrébb annál, amit már ma is nagyon jól ismerünk.

Ebből valószínűleg már világossá vált, hogy a White Christmas című 70 perces epizód nem a meghitt ünnepről és a nagy egymásra találásokról szól. Furcsamód mégis ez hordozza magába kódolva leginkább azt az ünnepi üzenetet, amit egyetlen családi vígjátéktól vagy karácsonyi romantikus filmtől se fogunk megkapni. Nem csak a tálalás, de a tartalom súlya és mélysége miatt is. – áll a Sorozatjunkie ajánlójában.

A legtöbb Black Mirror-epizód olyan apró, váratlan fordulatokat és csavarokat tartalmaz, mintha egy jó novellát olvasnánk, és mivel egyik sem követi a klasszikus filmes formulát, így a karakterek is legalább annyi meglepetést tartogatnak nekünk az utazás során, mint maga a sztori.

Szerintem ez az említett rész esetében csúcsosodik ki leginkább, ahol három történetet is kapunk egymásba fonódva, ágyazva, egymásra hatva. Nem tudom ennél jobban megfogalmazni. A sztorik összekapcsolása egy szimfónia komponálásával ér fel, és még az utolsó tíz percben is akkora csavar érkezik a semmiből, hogy mindent dobhatunk a kukába, amit tudni véltünk.

A White Christmas (és alapvetően minden Black Mirror rész) olyan témához nyúl, amivel talán mindenki tud azonosulni, kivételesen formabontó, friss a felépítése és ha minden fordulata nem is, de legalább egy részük garantáltan meg fog lepni. - Sorozatjunkie

Persze biztosan vannak, akik hamarabb összeillesztik a képet. Én mindenesetre úgy éreztem magam, mint egy teafilter, amit néha kivesznek a forróvízből, hogy aztán újra visszadobják.

Nem éppen családi filmnézéshez ajánlott, de garantáltan elgondolkodtató.