Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három könyv a téli szünetre

2016. december 26. 12:13
Ez a három legjobb könyv, amit idén olvastam, és bátran ajánlom bárkinek.

A legjobb sci-fi:
Stanisław Lem: SOLARIS

(Európa Kiadó, 2016)

Egy a Földtől távoli bolygón, a Solarison három kutató egy különleges élőlényt vizsgál: egy élő óceánt, ami az egész bolygó felszínét borítja. Csakhamar kiderül, hogy nemcsak az emberek kísérleteznek az óceánnal, hanem az óceán is velük. Képes-e megérteni egymást két ennyire eltérő felépítésű faj, és képesek-e az emberek szembenézni azzal, ha legbelsőbb vágyaik testet öltenek? Ez a történet legalább olyan mély utazás az emberi pszichébe, mint amilyen távolra repít minket az univerzumban.

A legjobb klasszikus:
Walter Scott: A LAMMERMOORI NÁSZ

(Európa Kiadó, 1977)

Scott egy a Rómeó és Júliához hasonlíthatóan tragikus szerelmi történetet vetett papírra, de – még ha a szereplőket nem is – a környezetet mélyebben, összetettebben ábrázolja. A két, egymással szemben álló család konfliktusának oka itt nem veszik a múlt homályába: Ashtonék kivásárolták minden vagyonukból az ősi nemesi Ravenswood családot, akik azonban nem üzleti, hanem becsületbeli ügyként kezelik vagyonuk visszaszerzését. A fiatalok, Edgar és Lucy egymásba szeretnek, a sors azonban nem kedvez nekik. A háttérben közben kemény politikai csatározás folyik, egyszerre nyerhetünk bepillantást Skócia belpolitikájába és az Egyesült Királyságon belüli örök skót-angol ellentétbe is.

A legjobb kortárs:
Gregory David Roberts: SÁNTÁRÁM

(General Press, 2010)

Roberts ezeroldalas regénye egy ausztrál börtönszökevényt kísér Indiába. A történet során megismerhetjük a sokszínű Bombay minden zugát a szegénynegyedek nyomorától a maffián át a bollywoodi filmgyárig. A kétkötetes mű szépirodalmi utazás, lebilincselő történet és filozófiai értekezés, ami hol felemeli a lelkünket, hol pedig összetöri a szívünket. Beszél szerelemről, barátságról, hűségről, odaadásról, önfeláldozásról és mérhetetlen szenvedésről. Időnként már-már coelhói közhelyeket vág az arcunkba, de valahogy a megfelelő szövegkörnyezetben ezek inkább megindítóak, semmint kínosak. A Sántárám nem könnyed olvasmány, lelki befektetést igényel, és épp ez teszi olyan nagyszerűvé.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.