Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Rétvári: januártól tovább bővülnek a családok kedvezményei

2016. december 28. 16:30 // Forrás: MTI
Januártól tovább bővülnek a családok kedvezményei, és európai szinten is példa nélküli, amennyit a kormány a családokra költ jövőre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence elmondta: januártól tovább növekednek a családi kedvezmények és Magyarország az OECD-országok körében is messze a legnagyobb családi kedvezményeket nyújtó államok körébe tartozik.

Jövőre a kormány a GDP 4,7 százalékát költi a családokra, míg más országok hozzávetőlegesen 2,5 százalékot - tette hozzá az államtitkár. A bővülő kedvezmények között említette, hogy január 1-jétől 350 ezer kétgyerekes család adókedvezménye emelkedik. 2016 és 2019 között 20 ezer forintról 40 ezer forintra, vagyis a kétszeresére növekszik a kétgyermekesek által igényelhető adókedvezmény, ami most 30 ezer forint lesz. A frissen házasodottakat is érinti a január 1-jével életbe lépő változás, ha viszonylag hamar jön a gyermek. Ők eddig a két évig járó "elsőházas" adókedvezményt tudták csak igénybe venni, de január 1-je után a szabályok módosulásával, ha 2 éven belül jön a baba, párhuzamosan az első gyermekkel járó adókedvezményt is felhasználhatják - fogalmazott Rétvári Bence.

Kitért arra is az államtitkár, hogy szintén fontos lesz a családok szempontjából az élelmiszerek áfatartalmának csökkenése, amely január 1-jétől a friss tej, a tojás és a baromfihús árát fogja lényegesen csökkenteni, mellyel átlagosan további 35-40 ezer forint marad a kétgyermekes családok zsebében. Utalt arra, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) egyre többen veszik igénybe és amellett a 211 milliárd forint mellett, amelyet a kormány biztosít ezekre a kedvezményekre, a január 1-jétől 27-ről 5 százalékra csökkentett áfa visszatérítési lehetősége is azokat a családokat fogja segíteni, amelyek új otthont vásárolnak vagy építenek maguknak.

Januártól 15 százalékkal emelkedik a minimálbér, ez önmagában éves szinten több mint 130 ezer forintot hagy egy családnál, és 25 százalékkal nő a szakmunkás-minimálbér, ami ennek a dupláját, csaknem 260 ezer forint többletet jelentHozzátette: a szakvégzettségű családok zsebében pedig a szakmunkás minimálbér növekedése fog 260 ezer forintos többletet hagyni. A közszférában dolgozó szülőknek a jövő év szintén pozitív változásokat hoz. A katonák, rendőrök számára a jövő év a béremelések folytatásának az éve lesz. November elejével az ápolók, szakorvosok fizetése emelkedik, szeptemberben pedig a pedagógusok bére - tette hozzá, kiegészítve mindezt azzal, hogy a kulturális és szociális szférában dolgozók is számíthatnak béremelésre.

Az Emmi parlamenti államtitkára szólt arról is, hogy jövőre az 5. osztályos diákokkal már 800 ezerre fog emelkedni azoknak a gyermekeknek a száma, akik ingyenesen, alanyi jogon juthatnak tankönyveikhez. A felsőbb évfolyamokon tanulók pedig rászorultsági alapon igényelhetik az ingyenes tankönyveket. Rétvári Bence kifejtette, hogy a jövő évi költségvetésben az ingyenes gyermekétkeztetési források is tovább bővülnek: további 2 milliárd forintot biztosít a költségvetés a rászorultak étkeztetésére. Hozzátette, hogy az ételek minőségén is igyekezett a kormány javítani, így az egy főre jutó napi keretet 370 forintról 570 forintra emelte.

vehir.hu
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.