2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia névnap

Itthon tartanák a helyi munkaerőt a veszprémi éttermek

Mivel az éttermi vendéglátás bizonyos termékeinek áfája 2017-től kezdve jelentősen lecsökkent, és a helyi pincérek nagy része is külföld felé kacsintgat, szervízdíjat vezet be a veszprémi vendéglátás krémje - ennek teljes egészét a dolgozóik közt osztják szét.

2005-ben jött ki az a jogszabály, melynek alapján eldönthetik a vendéglátóhelyek, hogy bevezetik-e a szervízdíjat. Amennyiben igen, 10% és 15% között lehet ennek a mértéke, amelyet az éttermek kötelesek feltüntetni az étlapon. Azt, hogy ezt miként szedik be, a vendéglátóhelyekre van bízva. A jogszabály kimondja, hogy a szervizdíj teljes egészét a szolgáltatásban résztvevő valamennyi kolléga közt kell szétosztani. Az arányokról szintén az éttermek dönthetnek.

Az idei évtől kezdve – az azt már korábban bevezető Villa Medici mellett - Veszprémben már ötre emelkedik azon éttermek és vendéglátóhelyek száma, amelyek bevezetik a szervizdíjat:

a Betekints Wellness és Konferencia Hotel és Étterem, a Gizella Hotel és Étterem, a Chianti Étterem és az Oliva Hotel és Étterem.

- Nem világvége ami történik, de Veszprémet is elérte, és egyre érzékenyebben érinti a szakképzett munkaerő külföldi munkavállalásának problémája. Városunkban országosan elismerten és köztudottan átlag feletti a vendéglátás, az éttermek színvonala. Ebben a helyzetben a szakképzett munkaerő megtartása miatt is arra jutottunk, hogy megpróbáljuk csökkenteni a bérszínvonalban meglévő különbséget a hazai és a nyugati vendéglátás között- mondja az Oliva Hotel és Étterem tulajdonosa, Mészáros Zoltán, aki szerint a díj bevezetésének időzítését nem csak ez, hanem az is indokolja, hogy az ételeknek és a helyben készített alkoholmentes italoknak az áfája január 1-től 27%-ról 18%-ra csökkent.

Mészáros Zoltán- archív fotóMészáros Zoltán- archív fotó

A négy vendéglátóhely úgy véli, ez, valamint a kötelező minimálbér-emelés miatt a 2017-es év a legmegfelelőbb időpont arra, hogy az országban egyre több helyen, a fővárosi szegmensben szinte már általánosan elterjedt szervízdíjat bevezessék, - úgy, hogy az nem jelent feltétlenül áremelkedést.

Mészáros Zoltán példaként elmondta, a kötelező minimálbér-emelés a 2017-es évben 4 millió forint többletkiadást jelent majd számukra. Kiemelte azt is, hogy Oliva Étteremben tavalyhoz képest nem emelnek árat.

A szervízdíj nem borravaló

Sokan még a mai napig keverik a kettőt, így felhívnánk figyelmet a legmarkánsabb különbségre. A kettő közötti fő különbség az önkéntesség: míg a borravaló teljes egészében a vendégre van bízva, a szervízdíj rögzített tétel, a felszolgált étel és ital ára mellett a kiszolgálás díja. Az éttermekben érdemes megnézni, hogy a szervizdíj összege a számla végösszege fölött értendő, vagy már az étlapon látható árakba beleszámolták-e azt.

Címlapfotó: Melczer Zsolt