2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

A hidegben gyakoribb a szívinfarktus

  • egészség
  • 2017.01.05
    11:36
  • OrientPress
Az alacsony hőmérséklet a szívproblémákkal küzdő emberek számára különösen veszélyes, ugyanis a beteg szív számára a hideghez való alkalmazkodás nagyfokú megterhelést jelent - írja az OrientPress Hírügynökség.

"Kutatások kiderítették, illetve orvosi tapasztalatok is igazolják, hogy a hideg hónapokban növekszik a szívinfarktusok száma és a hirtelen szívhalál esélye. Mivel az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az ereink – köztük a szív artériái is –, ennek következtében csökken a szívizmok vérellátása. Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében is, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa" - nyilatkozta az OrientPressnek Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa.

A szakember azt tanácsolja, hogy akinek beteg a szíve, hosszabb ideig ne tartózkodjon a hidegben! A szívbetegek hidegben ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást! Kerülni kell a megerőltető sportokat, de bízzák másra a hólapátolást is!

"Ha a szabadban szeretnénk mozogni, inkább a könnyedebb mozgásformákat válasszuk, amely nem emeli meg a pulzusunkat. Megfelelő lehet egy könnyű séta, a lassú kocogás, vagy egy kellemes kirándulás" - mondja Vaskó.

"A szívroham legjellemzőbb tünete, a mellkasi fájdalom, a szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, amely átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, főként a bal kar területére. A fájdalom mellett teltségérzet is jelentkezhet. Az izzadás, a verejtékes hűvös bőr a szívroham másik általános jele, ezen kívül légszomj, nagyfokú fáradtság, szorongás, gyors és szabálytalan pulzus, valamint az emésztési zavarokhoz hasonló tünetek fordulhatnak elő. Ha ezeket a tüneteket érzi, rögtön hívja a mentőket!"