Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A fiatalság a jövő

2017. január 5. 13:28
Új lapszámmal jelentkezik az év elején a Veszprém Portré internetes kulturális magazint. Szaksz Balázs felelős szerkesztőt arra kértük, adjon egy kis ízelítőt a hamarosan megjelenő számból.

Korábban már elárultátok, hogy ismét egy tematikus számmal jelentkeztek és a veszprémi ifjúság lesz a téma. Mi motivált titeket, amikor így döntöttetek?

A motivációnak valójában prózai oka van: egyrészt 2016-ban pályázatot nyertünk a Nemzeti Együttműködési Alapnál egy civil szférát bemutató elektronikus lapszám támogatására, így a tematikusság egyértelművé vált. Emellett a főszerkesztővel úgy gondoltuk, hogy a fiatalság a jövő – minden tekintetben; ők viszik tovább és alakítják a már megteremtett értékeket, tudást. Ezért arra az elhatározásra jutottunk, hogy a 2017/1-es (februári) lapszám a fiatalokkal, a fiatalsággal fog foglalkozni: megmutatja a bennük rejlő lehetőségeket, emellett pedig felvillantja az előttük álló nehézségeket, problémákat is.

Fotók: ArchívFotók: Archív

A témakörön belül milyen területeket érintetek, és van-e, amely nagyobb hangsúlyt kap?

A tematikus lapszám a tervek szerint négy rovatból áll össze. A szokásos tárca – amely a klasszikus újságírói hagyományok életben-tartását is szolgálja – után az Arcvonal rovatban meglapozzuk és kibontjuk a témát: pszichológus, gazdasági és tehetséggondozással foglalkozó szakember, valamint két iskolaigazgató segítségével vizsgáljuk meg a korosztály sajátosságait. Ezek után pedig több interjún keresztül olyan fiatalokat mutatunk be, akik saját szakmájuk területén maradandót alkottak – legyen az a gasztronómia, avagy a számítógépes programozás.

A mai fiatal nemzedék kapcsán sokszor esik szó arról, hogy boldogtalanok és kilátástalanok, egyfajta elveszett generáció. Célotok ezt a képet árnyalni, az előítéleteket lebontani?

Célunk – mint a Veszprém Portré minden számában – az értékek felmutatása. Azt azért tegyük tisztába, hogy a fiatal korosztály a 18–40 éves embereket jelenti – a korhatár felső szintje egészen idáig felkúszott az elmúlt évtizedekben. Tehát a lapszám lényege az, hogy megjelenítsünk olyan fiatal embereket, akik vállalták önmagukat, energiát fektettek valami számunkra fontos dologba, és ezáltal teljes életet élhetnek. Több interjúban is elhangzott a szakemberek szájából, hogy nagyon fontos a sikeres példák középpontba állítása. A Veszprém Portré ezt fogja megtenni.

Ti magatok – az eddig beérkezett anyagok és saját tapasztalataitok alapján – miként látjátok: Veszprém mit kínál az ifjúságnak? Mennyire határozza meg a hely az ifjúság boldogulását?

A fiatalok legfőbb jellemzője a kreativitás, az újra való nyitottság, a dinamizmus. A város a saját infrastruktúrájával, fejlettségével és földrajzi fekvésével természetesen segítheti az itt élő fiatalok boldogulását és életét, de az a véleményem, hogy a fiataloknak is tenniük kell azért, hogy a település minél inkább élhető legyen számukra. Az interjúkból kiderül, hogy egy-egy ember éltében a közösség (iskola, tanárok, munkahely) mennyire fontos lehet, és szerintem ez is a város része, sajátossága. A gazdasági anyagból pedig kiderül, hogy a szakértő mennyire fontosnak tartja a helyi fiatalság vállalkozási kedvének fellendítését, amelyet különböző szinteken ők is támogatni tudnak. Tehát nagyon összetett a kérdésre a válasz – de azt érzem, az interjúkból az derül ki: Veszprém élhető város a fiatalság számára.

Mi az, amiben irigyelhetők a mai fiatalok és mit tanulhatnának a korábbi generációktól?

Nem vagyok szakember ezen a területen, de az áttanulmányozott anyagok alapján azt mondhatom, hogy hatalmas előnyük van a mostani fiataloknak az információs technológiák és a digitális világ területén. Emellett persze kapcsolódni kell a hagyományokhoz, a felhalmozott értékekhez is. A cikkek alapján azt látom, hogy a világ szerencsére abban nem változott, hogy a kitartó munka és a sok befektetett energia a szakmai tudással (és talán egy kis szerencsével együtt) mindig meghozza a gyümölcsét. Így volt ez régen, és így van ez ma is.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.