2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

A jégen tartózkodás alapvető szabályai

  • Balaton
  • 2017.01.05
    15:32
  • Katasztrófavédelem
A jégen tartózkodás alapvető szabályaira hívja fel a figyelmet közleményében a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A téli időszak sokak számára kedvelt szabadidős tevékenysége a korcsolyázás, jégen csúszkálás. A Balaton-partján pedig különösen kedvelt időtöltésről van szó, hiszen hazánk legnagyobb tava kiemelkedő adottságainak köszönhetően kiváló lehetőségeket biztosít a téli sportok szerelmeseinek.

Idén az időjárás is kegyeibe fogadta a csúszkálni vágyókat, hiszen napokban tapasztalt hideg gyorsan hizlalta a megye állóvizeinek jegét, amelynek eredményeképpen a hét második felében a jégpáncél vastagsága meghaladhatja a biztonságos 12-15 centimétert. Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt a jégre lépünk tisztában legyünk azokkal az alapvető tudnivalókkal, amelyeknek tudatában a kedves, nem pedig a kellemetlen emlékeink száma növekszik a jövőben.

Fontos tanácsok:
– Csak az előzetesen kijelölt helyeken szabad a jégre menni. Amennyiben a jég vastagsága és minősége megfelelő, a szakemberek pontosan kijelölik a sportolásra alkalmas részeket. Ezeken kívül tartózkodni azonban tilos és életveszélyes.
– Soha ne egyedül válasszuk ezt az időtöltést! Mindig legalább ketten sportoljunk, így megfelelően tudunk egymásra figyelni, illetve baj esetén is hamarabb érkezhet a segítség.
– Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, aminek köszönhetően, ha vízbe esünk kevésbé nehezednek el és a testünk is lassabban hűl ki.
– A jégre lépve egyenletesen lépkedjünk, hiszen ha megcsúszunk és elesünk, a jeget ért hirtelen ütés annak beszakadásához vezethet.

Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?
– Beszakadás esetén a kihűléstől való félelem és az esetleges pánik miatt az ember ösztönösen mozgásba kezd, de igyekezzünk kerülni a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget.
– Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.
Hogyan nyújthatunk segítséget másoknak?
– Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert, de ne menjünk egészen a beszakadásig. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel például egy hosszú ággal, bottal, kötéllel vagy nadrágszíjjal.
– Amennyiben sportolás közben bajbajutott embert látunk és mi magunk nem tudunk segíteni, bizalommal kérjünk tűzoltói segítséget a 112-es központi segélyhívó telefonszámon.
– Ha több segítőtárs van a helyszínen, alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja. Az odanyújtott segédeszközökkel húzzuk ki a szerencsétlenül jártat a jégre, majd a partra.
– A jeges vízből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött, meleg helyre. Miután a jeges ruházatától megszabadítottuk, töröljük szárazra, majd kínáljuk meleg itallal. Az ilyen embert minden esetben orvosi elsősegélyben, orvosi ellátásban kell részesíteni.

Amennyiben ezeket a jó tanácsokat megfogadjuk, és minden esetben körültekintően járunk el jó eséllyel megelőzhetjük a baleseteket.