2022. január 27.
//
Angelika névnap

A közösség a boldogság kulcsa

2017. január 7. 13:17
Újévi fogadást rendeztek szombat délben a Pannon Egyetem aulájában, ahol dr. Navracsics Tibor mondott beszédet.

– Az újévi rendezvények lehetőséget adnak arra, hogy boldog új évet kívánjunk egymásnak – fogalmazott dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. – Azért jövünk össze, mert egy közösséghez tartozunk, az egyén boldog új éve pedig nemcsak egyéni, hanem közösségi teljesítmény.

– Egymásnak boldog új évet kívánni minket is boldogan tart, hiszen mi az ember egyedül, közösség, kapcsolatok nélkül? Akkor nem csak környezete nincsen, de egy idő után a saját személyisége is leépül. Aki barátok, szerettek nélkül éli az életét, az egy idő után saját magával sincs összhangban. A közösség tehát kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy tényleg boldog legyen az új év – hangsúlyozta az uniós biztos.– Mit tehet ennek érdekében a politika?

Számomra a politika nem a hatalom kérdése, hanem a közösség művészete.

Ha innen közelítjük meg, akkor igenis sokat tehet a politika a boldogságunkért.

Navracsics Tibor példaként a sienai városháza üléstermének freskóit hozta fel, amelyeket a 14. században készített Ambrogio Lorenzetti, és amelyek a jó kormányzás allegóriáját és a rossz kormányzás allegóriáját jelenítik meg. Ezekben a freskókban minden kibomlik, amit a közösségről és a jó politikáról tudnunk kell. A közösség irányításának legfőbb erényei a béke, az egyetértés és a bölcsesség, amelyeket az igazságossággal és a biztonsággal érhet el egy város. A polgárok erénye pedig az okosság, az erő, a nagylelkűség és a mértékletesség. Ha mi, polgárok tudjuk ezeket az erényeket gyakorolni, akkor számon kérhetjük a hatalmon lévőktől, hogy ők is gyakorolják a hatalmon erényeit. Ha pedig mindenki ezen erények szerint él, akkor valóban boldog új évünk lehet.

– De meg kell néznünk a tágabb környezetünket, nemzetünket, földrészünket is. Tanulságos, hogy míg az angol nyelvben 2016-ban az év szava a post-truth, vagyis az „igazság utáni” volt, addig a Magyar Tudományos Akadémia szerint a magyar nyelvben az év szava a csok, vagyis a családok otthonteremtési kedvezménye lett. Nem is lehetne érzékletesebben egymás mellé helyezni Európa két eltérő tendenciáját: a gyarapodást és a válságot.

– Bízzunk benne, hogy azoknak lesz igazuk, akik Európát nem Ázsia egy félszigeteként képzelik el, hanem egy önálló civilizációnak, kultúrának és nagyhatalomnak gondolják

– zárta beszédét az uniós biztos, aki boldog új évet és egészséget kívánt a megjelenteknek.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Technikaversennyel kezdik a toborzást a Szakiparkba
Veszprém megyei általános iskolák 6-7-8. osztályos tanulói számára hirdet versenyt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az önkormányzattal és a VKSZ Zrt.-vel karöltve, melynek célja a fémmegmunkálásra épülő szakmák, valamint a hamarosan elkészülő Szakipark népszerűsítése.
Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Romlott a levegő minősége az ország több pontján
Ajkán egészségtelennek minősítette a levegőt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán.
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
Hivatalos: Ovádi Péter lesz a Fidesz jelöltje áprilisban
A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről - jelezte közleményében a párt.
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.