2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

Még olcsóbb lehet az ügyintézés

Az új évhez kapcsolódó változásokról és a tavalyi legfontosabb eredményekről számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Takács Szabolcs kormánymegbízott.

A kormánymegbízott emlékeztetett: tavaly húsz hatósági eljárás díja csökkent vagy szűnt meg, ezáltal tízmilliárd forint maradt az állampolgárok zsebében. A kormányzat a sikeren felbuzdulva folytatta a konzultációt a lakossággal, ennek eredményeként további 15 magánszemélyeket és 5 vállalkozásokat érintő díjat csökkentenek vagy törölnek el 2017-ben is – amennyiben a parlament elfogadja, tavasszal léphet életbe a változás.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal a földárverésekben is közreműködött: megyénkben közel 600 gazda jutott földhöz tízmilliárd forint értékben. Az árverések már lezárultak, jelenleg a földhivatali bejegyzések vannak folyamatban, és a gazdák birtokba vehetik földjeiket.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 13 középületet újítanak meg energetikailag megyénkben – ez a födém és a homlokzat hőszigetelését, napelemek felszerelését jelenti, nagyban csökkentve a hivatal működési költségeit, rezsi kiadásait. Ebben a programban a következő évre újabb 290 millió forint áll rendelkezésre, ami újabb 13 Veszprém megyei ingatlan, középület fejlesztését teszi lehetővé.

Takács Szabolcs beszélt a foglalkoztatási paktumokról is. Megyénkben Veszprém paktuma van a legelőrehaladottabb állapotban, már támogatási szerződést is aláírták. A kormánymegbízott kijelentette: a Veszprém Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Irodáján keresztül folyamatos segítséget nyújt a paktumok létrehozásában. – Ma azon kell dolgozni, hogy a megtelepedett cégek munkaerő-igényét ki tudjuk elégíteni, lehetőség szerint a Veszprém megyeiek közül minél többen maradjanak itt, lássák, hogy itthon is lehet jó munkahelyeket találni.

Átcsoportosították a hatósági feladatokat, és ezáltal a kormányhivatal szervezeti felépítése is változott: mostantól 11 helyett 7 főosztály működik. 467 főre csökkent a megyei szinten dolgozók, 1048 főre emelkedett a járási szinten dolgozók létszáma – így összesen 1515 fő dolgozik a Veszprém Megyei Kormányhivatalban. Ezzel az átcsoportosítással az volt a cél, hogy az állampolgárok a lakóhelyükhöz minél közelebb intézhessék ügyeiket. A veszprémi járási hivatal 480 fővel működik.

A szervezeti átalakításokról bővebben itt olvashatnak.

Változott a külföldön dolgozók családtámogatásának ügyintézési rendje is: az Ausztriában munkát vállalóknak a Vas Megyei Kormányhivatalhoz kell fordulniuk, az egyéb európai uniós államokban dolgozók esetében pedig Budapest VIII. kerületi kormányhivatala az illetékes.