Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Az alkohol bekapcsolja az agyban az éhségérzetet

2017. január 10. 17:41 // Forrás: BBC
Brit tudósok felfedezték, hogy az alkohol bekapcsolja az agy éhségérzetért felelős részét.

Brit tudósok egerekkel kísérletezve megállapították, hogy az alkohol éhségérzetet kelt az agyban – és úgy gondolják, hogy ez az emberi szervezetben is így működik. A kutatásról a BBC számolt be. Azt írják, hogy az egereket három napig itatták alkohollal; napi 18 egységnyi italt kaptak, ami hatását tekintve olyan, mintha egy ember másfél üveg bort fogyasztana.

Az alkohol aktiválta az egerek agyában a AGRP-nek nevezett neuronokat, amelyek az éhségérzet kiváltásáért felelősek: ezek kapcsolnak be, amikor a szervezet jelezni akarja, hogy ideje ennünk. Az egerek valóban több táplálékot fogyasztottak a kísérlet ideje alatt, mint korábban. A kutatók egy kontrollvizsgálattal ellenőrizték a felfedezést: drogokkal blokkolták az egerek AGRP-jét, majd ismét alkohollal itatták a rágcsálókat, akik ekkor nem mutattak nagyobb érdeklődést az étel iránt.

A kutatók szerint a felfedezés azért fontos, mert felhívja a figyelmet az elhízás és az alkoholfogyasztás kapcsolatára. Az alkohol már önmagában kalóriadús (egy nagy pohár vörösbor annyi kalóriát tartalmaz, mint egy fánk), ráadásul evésre – vagyis további kalóriabevitelre – ösztönöz.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.