2018. április 25., szerda
Márk névnap

Elköszönt Barack Obama

  • USA16
  • 2017.01.11
    14:54
  • hirado.hu/MTI
Barack Obama megtartotta utolsó elnöki beszédét Chicagóban.

Az Egyesült Államok jobb és erősebb lett az elmúlt nyolc évben – mondta utolsó elnöki beszédben Barack Obama Chicagóban, nem messze az első elnöki győzelmi beszédének helyszínétől. A Szeles Városban üdvrivalgással és üdvözlő feliratokkal fogadták a leköszönő elnököt.

A mintegy háromnegyed órás, érzelmektől sem mentes beszédben az elnök mindenekelőtt választóinak és támogatóinak mondott köszönetet az elmúlt nyolc évért. „Jobb elnököt és jobb embert csináltak belőlem” – mondta. Még mindig sok a tennivaló – tette hozzá.

„Amerika különlegessége abban rejlik, hogy mindig képes a változásra, a megújulásra” – hangoztatta az elnök. Hangsúlyozta, hogy nyolc évnyi elnökség után is változatlanul hisz a változás erejében. Obama egységre buzdította az amerikaiakat, „bármilyen különbségek legyenek is közöttünk”.

Obama megkönnyezte a távozástObama megkönnyezte a távozást

Elismerte, hogy a faji kérdés változatlanul megosztja az amerikai társadalmat, és nyomatékosította, hogy a faji megkülönböztetés ellen még többet kell tenni, de elsősorban „a szíveket kell megváltoztatni". Hozzátette, minden kisebbséget megillet a tisztelet.

Barack Obama beszédében felsorolta az utóbbi nyolc évben elért eredményeket, egyebek mellett a munkahelyteremtést, az autóipar megmentését, az egészségbiztosítást, az azonos neműek házasságkötésének törvénybe iktatását, a terroristavezér Oszama bin Laden likvidálását. Elemzők szerint egyértelműen Donald Trump megválasztott amerikai elnökre utalva megjegyezte azonban, hogy a haladás gyakran egy visszalépéssel valósul meg. Hozzátette: az utóbbi években elért fejlődés ellenére a gazdaság még mindig nem növekszik annyira, hogy a középosztály gyarapodhasson.

Obama sokat beszélt a külpolitikáról is, kormányzatának sikeresnek vélt eredményeit említette: a Kubával kialakított megbékélést, a diplomáciai kapcsolatok felvételét. Beszélt a terrorizmus elleni harcról, amellyel kapcsolatban azt jósolta, hogy nemsokára eljön az idő, amikor az Iszlám Állam nem fenyegeti többé Amerikát.

Beszéde végén Obama a tavaly elhunyt alabamai írónő, Harper Lee Ne bántsátok a feketerigót! című regényéből idézett. „Addig nem fogod megérteni a másik embert, míg nem nézed a dolgokat az ő szemszögéből” – idézte Obama a regény főszereplője, Atticus Finch ügyvéd szavait, aki a végsőkig harcolt a bíróságon fekete védencéért, hogy megvédje őt a faji előítéletektől.

Barack Obama azzal búcsúzott, hogy nagy tisztesség volt számára szolgálni az amerikai népet, s azt ígérte, ezt állampolgárként továbbra is megteszi majd. „Igen, megtehetjük” – idézte első kampányának győztes jelszavát.