2018. április 27., péntek
Zita névnap

A fagyhalál ellen küzd a Jobbik

Segítené a rászorulók tűzifához jutását a Jobbik – erről Galambos István, a párt Veszprém megyei elnöke beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Galambos emlékeztetett, hogy az elmúlt napokban az ilyenkor szokásosnál is zordabb időjárás volt hazánkban, évtizedes hidegrekordok dőltek meg. Az idei tél sajnos több áldozatot is szedett, a Magyar Szociális Fórum információi szerint kétszer annyian haltak meg szeptember óta a hideghez kapcsolódóan, mint tavaly az évnek ugyanebben a szakaszában. A nagyságrendileg száz áldozat közül 27 saját otthonában hűlt ki, a legfiatalabb áldozat 35 éves volt.

A Jobbik éppen ezért azt javasolja, hogy csökkentsék a tűzifa áfáját 5%-ra. Mint Galambos István mondta, sok család számára nehézséget okoz a téli fűtés biztosítása, azoknak, akik létminimum alatt élnek, óriási segítséget jelentene, ha olcsóbban juthatnának tüzelőanyaghoz. Őket segítenék azzal is, hogy növelnék a szociális tűzifa támogatás keretösszegét – ezáltal szélesedhetne a támogatottak köre is. A politikus hozzátette: a kormánytól azt várják, hogy urizálás helyett azzal foglalkozzanak, hogy senkinek ne kelljen megfagynia a saját otthonában.