Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Befejeződik a letelepedési kötvény értékesítése

2017. január 12. 13:39 // Forrás: hirado.hu
Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények (LMÁK) értékesítését - közölte az Államadósság Kezelő Központ.

A kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon – fogalmaz a szervezet közleménye.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt.

Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott LMÁK értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel (Prémium Euró Magyar Államkötvény) biztosítható – zárul a közlemény.

MSZP: a letelepedési kötvények megszüntetése nem elég

Az ellenzéki pártnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra reagáltak, hogy az Államadósság Kezelő Központ bejelentette: lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését.

Az MSZP azt írta, a kötvények megszüntetése "nem hozza helyre a fideszes korrupció által okozott károkat". Az ellenzéki párt ezért ragaszkodik ahhoz, amit még tavaly szeptemberben benyújtott törvényjavaslatában a konstrukció eltörlésén kívül kezdeményezett.
Azt akarják, hogy valamennyi kötvényforgalmazó cég vezetője számoljon el az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt, hány milliárd forintot kaszált "Rogán Antal törvényének köszönhetően" - fogalmaztak.

A bizottság továbbítsa az elszámoltatás eredményét ellenőrzésre az adóhivatalnak, amely harminc napon belül tájékoztassa a bizottságot a lefolytatott vizsgálat eredményéről.

Harmadikként pedig azt követelik: ha az érintett cégekről kiderül, hogy "offshore módon működve nem fizettek adót", a letelepedési kötvényből származó "pofátlanul magas haszon" 75 százalékát különadóként fizessék be a magyar államkasszába.
Az MSZP szerint "a letelepedési kötvénynek nevezett kormányzati korrupciót" nem szabad elhallgatni, "az urizáló fideszes elitnek" minden forinttal el kell számolnia - olvasható a közleményben.

Jobbik: végleg szüntessék be a letelepedési kötvények értékesítését!

Z. Kárpát Dániel csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az Államadósság Kezelő Központ Zrt. közölte: lezárja a letelepedési kötvények értékesítését.

A letelepedési kötvényeket "a Fidesz piszkos pénz megszerzésére irányuló üzletágának" nevezte a politikus, aki szerint semmi nem zárja ki a kötvényprogram későbbi "visszavezetését". Ezért végleges megszüntetést követelt, valamint azt is, hogy hozzák nyilvánosságra a kötvényekkel kapcsolatos összes adatot.

Az országgyűlési képviselő azt ígérte, ha pártja kormányra kerül, mindenképpen kivizsgálja a letelepedési kötvények egész folyamatát.
Z. Kárpát Dániel tavaly októberi adatokra hivatkozva azt is mondta, hogy "több mint négyezer migránst telepített be Magyarországra a kormány a letelepedési kötvényen keresztül".

A Jobbik sem a szegény, sem a gazdag migránsok betelepítését nem pártolja - fogalmazott a párt alelnöke.

Utolsó frissítés: 15:53

vehir.hu
további cikkek
Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35 Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei A miniszterelnök optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei. 2024. március 4. 15:22 A pedagógusok és a szakápolók bérének emelését jelentette be Gulyás A pedagógusok és a szakápolók bérének emelését jelentette be Gulyás A parlamenti ciklus végére megduplázzák a tanárok bérét, és márciustól pedig átlagosan húsz százalékkal növelik a szakápolói alapbéreket – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. 2024. január 18. 11:48 Kulcsszerepe lesz Navracsics Tibor új minisztériumának a magyar gazdaság sikerességében Kulcsszerepe lesz Navracsics Tibor új minisztériumának a magyar gazdaság sikerességében 2024. január 1-jén ugyanúgy kelt fel a nap, mint bármikor máskor, de a magyar közigazgatásban, azon belül a kormány intézményrendszerében mégis fontos változások mentek végbe. A száraz adminisztráción kívül az egyik ilyen változás hamarosan a hétköznapi emberek életét is érintheti, ráadásul egy veszprémi politikusnak, Navracsics Tibornak kell levezényelnie. 2024. január 9. 14:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.