2018. április 24., kedd
György névnap

Zenei főhajtás Brusznyai előtt

Emlékhangversennyel és díjátadóval tisztelegtek Brusznyai Árpád 1956-os veszprémi mártír emléke előtt kivégzésének 58. évfordulója alkalmából szombat este a Pannon Egyetemen.

A hangverseny elején dr. Kásler Miklós egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója emlékezett vissza Brusznyaira, aki az 56-os hős személyiségét befolyásoló irodalmi, történelmi gyökereket elevenítette fel. Így az antik görögökhöz, az ókori latinokhoz, Vergilius nemzetfogalmához és a Trianonhoz fűződő viszonyát. A haza, a hit és a család szent hármasa jelentette számára azokat az alappilléreket, amire építkezhetett - mondta a professzor, aki Szókratészhoz hasonlította Brusznyait: ugyan testét megölhették, de lelke, gondolatai tovább éltek az utókorban – hiába szerette volna a korabeli hatalom utóbbit is kitörölni az emlékezetből.

A hagyományokhoz híven ezen az estén adták át a Brusznyai Alapítvány által létrehozott Brusznyai Árpád-díjakat is.

2017-ben a Brusznyai Árpád emlékérmet a tanárok közül Imreh Enikő, a Vetési Albert Gimnázium tanára vehette át. Imreh Enikő 1955-ben született Marosvásárhelyen értelmiségi családba, ahonnan a zene, az irodalom, a művészetek szeretetét és a nyelvek iránti vonzalmát hozta magával. Angol-francia szakon szerzett diplomát, majd egy romániai magyar kis faluban kezdte meg pedagógusi pályáját, ami megtanította arra, hogy szegényes körülmények között is az értékekre és a tudás iránt fogékony gyerekek élnek. 1990-ben telepedett Veszprémbe, innentől datálódik tanári pályafutása a Vetési gimnáziumban. Kiemelkedő tehetséggondozó munkájának és versenyeredményeinek köszönhetően az ország legsikeresebb francia tanárának ítélték. Nemcsak a tananyag elsajátítására, de a diákok lelki-érzelmi intelligenciájának a fejlesztésére is törekszik.

A díjazottak: Bognár Judit és Imreh EnikőA díjazottak: Bognár Judit és Imreh Enikő

Díjazták a legkiválóbb diákot is – utóbbi elismerést Bognár Judit, a Lovassy László Gimnázium 12. évfolyamos, matematika tagozatos, végzős diákja vehette át. Bognár Judit tanulmányai során végig a legmagasabb szinten teljesített, minden évben kitűnő bizonyítványt szerzett, angol nyelvből felsőfokú vizsgával rendelkezik. Sokoldalú érdeklődésére és tehetségére jellemző, hogy több tárgyból is sikeresen szerepelt országos tanulmányi versenyeken. Egy cikke is megjelent az Élet és Tudomány című folyóiratban, a Tehetségek Magyarországa program ösztöndíjasa. Környezete szerint kiváló tanulmányai eredményei mellett az osztályközösségben is meghatározó szerepet tölt be, szilárd erkölcsi értékrenddel rendelkezik.

Az ünnepélyes díjátadó után a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a veszprémi középiskolai és felnőtt kórusok tagjaiból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus adott koncertet Kováts Péter vezényletével a 28. alkalommal megrendezett hangverseny keretében. Az eseményről készült galériánkat ITT tekintheti meg.