Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Farsang megyénkben – kerítők és hordólovaglás

2017. február 7. 9:36
A magyar farsangi szokások közül elsőként talán sokunknak a mohácsi busójárás jut eszünkbe, pedig megyénkben is számos, az időszakhoz kötődő hagyomány létezett.

A farsangi időszak vízkereszttől, vagyis január 6-tól a nagyböjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart, ami idén március 1-jére esik.

A magyar nyelvterületről a középkorra visszamenőleg vannak adataink a farsang megünnepléséről. A kifejezés a bajor-osztrák Fasching szóból ered; a német hatás a falusi lakosság és a városi polgárok körében volt jelentős; a főurak közt, a királyi udvarban inkább az olasz karnevál terjedt el – mondta el kérdésünkre dr. Pilipkó Erzsébet etnográfus, a Laczkó Dezső Múzeum főmuzeológusa.

Ehhez az időszakhoz számos szokás, köztük időjósló megfigyelés is tartozik. Február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődik az a közismert megfigyelés, miszerint a napsütéses idő hosszú telet vetít előre: ha a medve meglátja az árnyékát, visszabújik a barlangjába. Február 24-én, Mátyás napján is hasonló összefüggést figyeltek meg: ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál – vagyis az enyhe idő ezúttal is a közelgő hideg előjele.

Veszprém megyében is kialakultak a farsanghoz köthető helyi szokások. Városlődön például a vízkeresztet követő első vasárnap rendeztek bált a házasulandó fiatal lányok számára, aminek szervezésében jelentős szerepük volt a kerítőasszonyoknak – az ő feladatuk volt a fiatal lányok és legények összeboronálása. A hagyományos paraszti társadalomban ugyanis fontosnak tartották, hogy mindenki korán megtalálja a maga párját, ezért a farsangi időszakhoz is sok szimbolikus, termékenység-varázsló rituálé kapcsolódik. A lakodalmakat is ebben az időszakban tartották, hiszen télen szüneteltek a mezőgazdasági munkák, ekkor volt idő a szórakozásra.

Az igazán nagy mulatságok a „farsang farkára”, vagyis az időszak utolsó napjaira voltak jellemzőek. Farsangvasárnap szinte a megye összes településén bálokat rendeztek. Márkón a helyi legények szervezték a bált, ők fogadták fel a zenészeket – a lányok a délutáni litánia után érkeztek – a mulatság pedig hétfőn és kedden is folytatódott. A három napig tartó bálozásnak kedd este tizenegykor a bíró vetett véget, aki az egy órán belül beköszöntő böjtre való tekintettel beszüntette a mulatozást. Ilyen háromnapos bálokat rendeztek még Kislődön, Pulán is.

Monostorapátiban, illetve a Szent György-hegy lábánál fekvő Raposkán másfajta szokás, az asszonyfarsang is létezett még a nyolcvanas években is. Az asszonyok összegyűltek egyikük borospincéjében, ahova vittek magukkal ennivalót – kövesztett sonkát, hagymás-húsos fánkot. Férfiembert – a zenészeket kivéve – nem engedtek be ilyenkor. Az asszonyok táncoltak, ugráltak, meglovagolták a hordót – ezek szintén egyfajta termékenység-varázslásra vezethetők vissza.
A farsang utolsó napján, húshagyó kedden számos településen téltemető felvonulásokat rendeztek, több helyen a telet jelképező szalmabábut égettek. Megjelentek maszkos alakoskodók: Rátóton mesterségeket, sok helyütt állatokat jelenítettek meg.

Raposkai asszonyfarsang 1987-ben (Nagyvári Ildikó felvétele, Lackovits Emőke gyűjtése, Laczkó Dezső Múzeum)Raposkai asszonyfarsang 1987-ben (Nagyvári Ildikó felvétele, Lackovits Emőke gyűjtése, Laczkó Dezső Múzeum)

A böjti időszak kezdetéhez kapcsolódó szokás volt Úrkúton, hogy a lányok összegyűltek egyikük házánál, a konyha földes padlójába az asztal alatt vájtak egy gödröt, és oda ástak el egy liter bort, amit majd húsvétkor táncoltak ki, fogyasztottak el. Köveskálon a legények megszórták a lányokat hamuval, amiért cserébe bort és cigarettát kaptak.

A nagyböjt második napja, torkos csütörtök praktikus okokból alakult ki: a farsang farkára készített rengeteg ételből ami megmaradt még a báli időszak végére, azt – hogy ne vésszen kárba – a böjtöt egy napra felfüggesztve, csütörtökön fogyasztották el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. ma 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.