2022. október 3.
//
Helga névnap

Ők a mi hőseink

2017. február 10. 14:59
Átadták az idei Mindennapok hősei díjakat pénteken a Betekints hotelben.

A rendezvényt idén már negyedik alkalommal szervezte meg a Városi Nyilvánosságért Alapítvány. A díjazottakra több módon, köztük online is lehetett szavazni, több mint négyezer voksot adtak le a veszprémiek.

Porga Gyula polgármester köszönetet mondott a szervezőknek, akik annak idején elindították a kezdeményezést, amit azóta más városokban is meghonosítottak (csatlakozott Tatabánya, és e szándékát jelezte Tata is). A polgármester szerint a díj jelentősége vetekszik az önkormányzat által adományozott elismerések jelentőségével, hiszen az odaítéléséről a civilek döntenek, a helyiek szava mutatkozik meg. A díjazottak olyan hétköznapi hősök, akiknek a munkássága példa értékű, boldogságot és örömet csalnak a veszprémiek szívébe.

Dr. Navracsics Tibor szerint az élet legalapvetőbb fogalmait a legnehezebb meghatározni. Ilyen a közösség is. Mitől közösség egy város? Attól, hogy egymás mellett élünk, még nem feltétlenül válunk azzá. Veszprém egy történelmileg is jelentős város, és ebből már sejthető, hogy közösséget is találunk itt, hiszen az írásos emlékeink mind-mind emberi kapcsolatokról árulkodnak. A veszprémi polgárok összefogásának köszönhetően épült meg a színház, jöhetett létre a Brusznyai Árpád emléke előtt fejet hajtó szobor, vagy vásárolhatott versenyzongorát a közelmúltban a Hangvilla – sorolta a helyi közösség eredményeit Navracsics.

Ahhoz, hogy egy közösség működjön, szükség van olyan példaképekre, akik másoknál többet tesznek a közösségükért, akik minőséggel végzik a munkájukat. Évről évre bővülő körben jelezzük, hogy kik azok az emberek, akik a közösség mércéjét jelentik, akikhez a többieknek fel kell nőniük.

"Az a világ legjobb versenye, amikor azon versengünk, hogy ki tud többet tenni a közösségért."

– Ez a díj több felelősséggel jár, mint amennyi jogot ad – tette hozzá az uniós biztos. – Nemcsak megköszönjük az eddigi példamutatást, hanem egyúttal azt is mondjuk: kérünk még belőle, igényt tartunk az odaadásra, a munkára.

A díjazottak

Dr. Ballouk Ali fül-orr-gégész szakorvos 1952-ben született a libanoni Baalbek városban. 1975-ben egy ösztöndíj révén került Magyarországra, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. 1982-ben szerzett diplomát, majd a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban helyezkedett el. 1984 óta sportorvosi tevékenységet folytat a VEDAC-nál. 1986-ban fül-orr- gégészeti szakvizsgát tett, amit 1996-ban gyermek fül-orr- gégészeti szakvizsgával egészített ki. 1989-ben hivatalosan is megkapta a magyar állampolgárságot.

Csermák József mentésirányító 1969. szeptember 20-án született Veszprémben. 1988-ban, az Egészségügyi Szakközépiskolában érettségizett, majd munkába állt a mentőszolgálatnál, ahol azóta is dolgozik. Szolgált rohamkocsin, részt vett a mentésirányításban és dolgozott a légi mentésben is. A mentők mellett egy kozmetikai cég egyik vezető koordinátora.

Osváth István tűzoltó főtörzsőrmester 1973. december 9-én született Veszprémben. Tanulmányaimat a Hriszto Botev Általános Iskolában, majd a Táncsics Mihály Építőipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézetben végezte. Egy év sorkatonai szolgálat után, 1994-ben vállalkozóként kezdett dolgozni szakmájában, központifűtés-és csőhálózat-szerelőként, amit a katasztrófavédelem mellett másodállásban ma is folytat. A tűzoltósághoz 2002-ben került sofőrként.

Pálmann László rendőr ezredes 1964. szeptember 26-án született Budapesten, kisgyerek kora óta Veszprémben él. 1983-ban érettségizett a veszprémi Alumíniumipari Szakközépiskolában, majd 1995-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán. 2004-ben ugyanitt bűnügyi vezetői másoddiplomát , majd 2010-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Karán egyetemi végzettséget szerzett. 1987. március 1-jén lépett hivatásos szolgálatba, kezdetben járőrként, majd volt nyomozó, főnyomozó, alosztályvezető az élet- és ifjúságvédelmi alosztályon. 2000. július 1-től vezeti a bűnügyi osztályt, 2001-től kapitányságvezető-helyettesi feladatokat is ellát.

Némethné Szennyai Mária, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézménye koordinátora 1961. február 23-án született Tapolcán. 1979-ben érettségizett, 2004-ben szociálpedagógus diplomát szerzett a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Karán, majd az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szociális terepgyakorlat-vezetést tanult, 2008-ban tereptanári oklevelet szerzett. 2010-ben a Wesley János Lelkészképző Főiskolán szakvizsgát tett idősek szociális ellátásából. 25 évig dolgozott a telekommunikációban, majd 2004 óta a Egyesített Szociális Intézménynél lát el koordinátori feladatokat.

A díjazottakat a következő napokban részletesebben is bemutatjuk olvasóinknak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Állatvédelmi szakjogász képzés indul az országban
Hiánypótló, az országban egyedülálló állatvédelmi szakjogászképzést indított a Miskolci Egyetem együttműködésben az Állatorvostudományi Egyetemmel. A miskolci Állam- és Jogtudományi Kar posztgraduális kurzusára jelentkezők betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és a hozzá kapcsolódó tudományterületekbe. Az Állatorvostudományi Egyetem hozzáadott értékeként pedig a szakterület állatorvosi, pszichológiai, kommunikációs, gazdasági, szociológiai és antropológiai vonatkozásait is megismerhetik a hallgatók.
Az időseket ünnepelték
Az időseket ünnepelték
Zenés műsorral kedveskedett a veszprémi időseknek az Agóra az idősek világnapján pénteken.
Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben
Energetikai Tanácsot alakítottak és megváltoztatták a parkolási zónákat szeptemberben
Havi hírösszefoglalónkban mutatjuk szeptember hónap legfontosabb veszprémi híreit.