2018. április 24., kedd
György névnap

Veszprém élen jár az innovációban

A veszprémi Transmoduls kft-t látogatta meg hétfőn Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára.

– Magyarország erősödik, ez a gazdasági adatokból mindenki számára kiolvasható, a következő időszakban már arra kell koncentrálnunk, hogy ez a béreken is érezhető legyen – mondta el az államtitkár. – A minimálbér-emeléssel kapcsolatban jó megállapodás jött létre a munkáltatók és a munkavállalók között – ehhez a kormány azzal járult hozzá, hogy csökkentette a munkára rakódó terheket és a társasági adót. Azzal, hogy a minimálbér 15%-kal és a szakmunkás minimálbér 25%-kal emelkedett, lehetővé vált, hogy más bérkategóriákban is nőjenek a jövedelmek.

Magyarországon már igen alacsony, 4,4% körüli a munkanélküliségi ráta, ami Németország és Csehország után a harmadik legjobb az Unióban, ez Veszprémben ez 1,8%. Van még mit tenni, addig nem állhatunk meg, amíg egyetlen olyan ember is van, aki akar és képes dolgozni, de még nincs munkája – hangsúlyozta Tuzson.

Fontos, hogy itt, Veszprémben is erősödjön az ipar, és a jövő szempontjából kulcskérdés az is, hogy az ország tudjon az innovációra koncentrálni. Magyarországon vannak olyan üzemek, amelyek ezen a téren nagyon erősek és nemzetközi összehasonlításban versenyképesek – mondta az államtitkár. – A gyártástechnológiával foglalkozó Transmoduls szakterülete azért is fontos, mert az egyes területeken felmerülő munkaerőhiányt, a gyártástechnológia fejlesztésével lehet megoldani. Ez valószínűleg világjelenség, ezért az ilyen típusú innovációnak nagy jövője van.

Veszprém ezen a téren élen jár, hiszen rendelkezésre áll az a munkaerő, aminek megvan a szellemi képessége, hogy ezzel a témával foglalkozzon, és vannak vállalkozások is, amelyek erre építenek – tette hozzá Tuzson Bence.