2018. május 25., péntek
Orbán névnap

A buszközlekedés térképére is felkerültek a külvárosi multik

Több ezer embert foglalkoztatnak a Henger és Párna utcában található multinacionális cégek, a helyi buszközlekedés mégsem volt összehangolva ezzel a ténnyel. Ovádi Péter önkormányzati képviselő segítségének köszönhetően úgy tűnik, március 1-től sikerül a problémán javítani.

Naponta megközelítőleg 2000 fő is megfordul a Henger és a Párna utcában található Balluf, Jost Hungária, Beurer-Hungaria és Nass Magnet Kft. cégeknél. A multinacionális vállalatok a város egyik gazdasági ütőereként is szolgálnak, a külterületen fekvő telephelyeket tömegközlekedési eszközzel azonban csak nehézkesen lehet megközelíteni.

Az erre közlekedő helyijáratos buszok csupán a Pápai úti fordulóig járnak, aki el akar jutni a munkahelyére, onnan még legalább 15-20 percet gyalogolhat – egy olyan forgalmas útszakaszon, ahol rendszeresen, akár nagyobb sebességgel is közlekednek az autók, járda viszont nincsen kiépítve. Érthető, hogy megoldást kellett találni erre a helyzetre.

Kardos Péter, a Jost Hungária BT vezetője, valamint Mustó Gyula, a Nass Magnet Hungária Kft. műszaki igazgatója kérdésünkre elárulta: az ügyben először tavaly októberben kezdeményeztek párbeszédet az önkormányzattal. Ebben Ovádi Péter képviselő is segített.

– A cégek képviselőivel közösen összegyűjtöttük a pontos adatokat arról, mennyi emberünket érinti a probléma, ki honnan és hova utazik, mely buszok esetében szeretnénk változást elérni – mondta el Mustó Gyula.

Az összesített igényeket aztán Ovádi Péter képviselő segítségével juttatták el az önkormányzathoz, a kialakult párbeszédnek és a tenni akaró politikusok közbenjárásának köszönhetően pedig az Északnyugat-magyarországi Központtal is sikerült egyeztetni. A kérés úgy néz ki, meghallgattatásra talált: március 1-jétől lép életbe a változás, amely a 22-es és a 8-as számú autóbuszok indulási idejét, valamint a cégek telephelyeinek elérhetőségét érinti – tájékoztatott Kardos Péter cégvezető.

Az önkormányzattól kapott információink alapján a gyakorlatban ez a következőket jelenti:

  • A 22-es számú járatok munkanapokon 5:30 helyett 5:35-kor, 13:40 helyett 13:35-kor indulnak az autóbusz állomásról.
  • Munkanapokon a Laci-major megállóhelyről induló járatok 14:02 helyett 14:00-kor közlekednek.
  • Munkanapokon 21:45-kor regionális járat indul a 22-es busz útvonalán, a Laci-majorból 21:55-kor indul vissza.
  • A 8-as számú helyijáratok végállomása a Pápai úti forduló helyett a BALLUFF megállóhely. A korrigált járatok indulási ideje a Pápai úti fordulóból: 6:23, 7:23, 8:23, 14:53, 15:23, 15:53, 16:23, a BALLUFF megállóhelyről 1 perccel korábban indulnak.
  • Munkanapokon a Haszkovó fordulóból induló 8-as buszok változatlanul 5:51, 6:51, 7:51, 8:21, 8:51 és 9:21 órakor járnak, végállomásuk a BALLUFF megállóhely.

Kardos Péter elmondta, hálásak az önkormányzati képviselők támogatásáért, az intézkedés hatásának mértékét pedig később szakembereikkel is elemzik, de jelen esetben minden segítség számít a dolgozóik elégedettségének érdekében.