2018. május 25., péntek
Orbán névnap

Elindult Magyarországra az első megjelölt gólya

  • HelloVP!
  • 2017.02.17
    12:19
  • MTI
Lehet, hogy már tud valamit? Báró Afrika helyett Izraelben telel, a hazaútját élőben lehet követni.

Elindult Magyarországra Izraelből a Báró nevű jeladós fehér gólya, amely társai közül valószínűleg a legkorábban tér vissza Magyarországra minden évben- írja az MTI.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteki tájékoztatása szerint Báró már Törökország felett repül. Fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg a magyarországi fészkeiknél, ám Báró gyakran már február végén megérkezik.

A hazatérés pillanatát a nagyközönség is átélheti a madár fészkét figyelő webkamera révén ITT.

A Báró névre hallgató madár egyébként nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Az MTI azt is írja, hogy az idei korai indulás jelentős kihívásokkal indult Báró számára. A madarat az Anatóliai-fennsíkon a magyarországi viszonyokat idéző hideg, nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére jól halad és a hétvégén valószínűleg el is éri Európát.

Báró útját egy folyamatosan frissített térképen lehet nyomon követni IDE KATTINTVA.

Péntek 12:27-kor a gólya még mindig Törökország légterében tartózkodott.

A legtávolabb telelő két magyar fehér gólya eközben még mindig jó hatezer kilométerrel délebbre, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin telel.

Mindazonáltal a madarak vonulása - egyetlen faj esetében - sem köthető sem ősszel, sem tavasszal egy adott időponthoz. A madárvonulás mindössze egy hónapig, júliusban szünetel csak Magyarországon, mivel a legkésőbb érkező halvány gezék csak június elején-közepén érnek haza, miközben a legkorábbi indulók, például a fehér gólyák, már augusztusban megkezdik az őszi vonulást-írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületre hivatkozva az MTI.