Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy szobában a First Lady-vel

2017. február 19. 20:25
Natalie Portman a hétvégén Oscar-díjat kaphat azért, mert eljátszotta a gyászoló Jackie Kennedyt. De vajon megérdemelné?

Portman nem először ül majd esélyesként a vasárnapi Oscar-gálán: 2011-ben elnyerte az akadémiai díjat a Fekete hattyú című filmben nyújtott alakításáért. Akkor egy a Hattyúk tava főszerepére készülő balett-táncost alakított, akinek munkáját komoly pszichés zavara, hallucinációi, paranoiája nehezítik – és egyben ezek is teszik lehetővé számára a tökéletes előadást.

Natalie Portman ezúttal ismét egy zaklatott állapotban lévő nő bőrébe bújik, és ezúttal sem múlja alul a tőle megszokott színvonalat.

A Jackie című film a J. F. Kennedy amerikai elnök ellen 1963. november 22-én Dallasban elkövetett halálos merényletet követő hetek eseményeit dolgozza fel a felesége szemszögéből. A filmes eszközök mind a First Lady lelkiállapotát fejezik ki: a zene disszonáns, a narratíva csapongó. A történetet nem lineárisan terítik elénk az írók: egymást érik a merénylet napján játszódó jelenetek, a temetés előkészítésének pillanatai, egy hetekkel későbbi interjú és egy évekkel korábbi tévéműsor képei – ezek között ugrálunk oda-vissza.

Portman játéka hibátlan: hol összeomlik, hol szemmel láthatóan küzd azért, hogy a gyász és a sokk ellenére egyben tartsa magát, végig meggyőzően alakít. A hatás azonban nem tökéletes, bár ezért nem a színésznőt okolom, hanem az írót és a rendezőt, akik hoztak néhány rossz döntést.

Nagyon megnehezíti az azonosulást, hogy azonnal mély vízbe dobják a nézőt; mire az első jelenet elkezdődik, az elnököt már lelőtték. Olyan érzésem volt a film nézése közben, mintha összezártak volna egy nagyon kicsi szobába a gyászoló First Lady-vel. Ott van az a rengeteg fájdalom, amit Portman élethűen jelenít meg, és ami minden empatikus ember szívét összeszorítja – de végső soron Jackie is és a férje is idegenek a néző számára, az özvegy szenvedése és az elnök halála kevésbé érint meg, mint amikor olyanok kerülnek ebbe a helyzetbe, akiket ismerünk és kedvelünk. John Kennedy számomra történelem maradt, az egész sztori történelmi távolságban folyt, pedig ezt a falat könnyen le lehetett volna bontani, ha az elején adnak fél órát, amikor a merénylet előtti időszakba pillanthatunk be.

Nem Portman alakításával volt a baj, hanem azzal, hogy nem volt előkészítve, nem kezdünk kötődni a szereplőkhöz, és így kevésbé tudunk osztozni a fájdalmukban. Pedig ezt elvártam volna ettől a filmtől: hogy szenvedjek, miközben nézem, hogy tépje szét a lelkem, mielőtt elenged. Hogy a Kennedy-gyilkosság ne egy történelmi esemény legyen, hanem hozza olyan közel, amennyire csak lehetséges.

És még valami, ami rontotta az esélyeimet: a szinkron. Nagyon kedvelem Zsigmond Tamarát, a legtehetségesebb szinkronszínészek egyike, de itt Oscar-díjas színvonalon kellett volna érzelmeket kifejeznie a hangjával, és ez nem sikerült neki. (Valószínűleg ha képes lenne rá, ő maga is Oscar-díjas lenne már).

Aki szeretné látni a filmet, annak van egy jó hírem: az Agórában ma 18 órától vetítik, ráadásul feliratosan, így az eredeti élményben lehet részük. Nem érdemes lemaradni a vetítésről, mert úgy tűnik, a multiplex mozi nem hozza le vidékre.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.