Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészségház és óvodák épülnek

2017. március 13. 15:43
Az idén európai uniós forrásból és az önkormányzat saját költségvetéséből megvalósuló fejlesztésekről Lamos Péterrel, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési irodájának vezetőjével beszélgettünk.

A 2017-es veszprémi fejlesztéseket forrásuk szerint három kategóriába sorolhatjuk: a Területi Operatív Program (TOP) révén uniós pénzekhez, a Modern Városok Program révén a magyar központi költségvetéshez férhetünk hozzá, míg a város saját forrásai egy részét is fejlesztésekre fordítja. Lamos Pétert arra kértük, hogy a legnagyobb volumenű, a lakosság mindennapjait leginkább érintő terveket ossza meg velünk.


– Veszprém számára 13,5 milliárd forintnyi európai uniós forrás érhető el, ami nem a városnak dedikált pénz, hanem pályázatokon keresztül tudjuk lehívni. Kőkemény paramétereknek kell megfelelni, pontosan meghatározzák, hogy mire költhetjük az elnyert támogatást.

Lamos PéterLamos Péter

A 2017-es évben három nagy magasépítési projektet tudok kiemelni: a Kabay utcai egészségházat, a gyulafirátóti bölcsőde és óvoda építését, valamint az Egry úti óvoda elbontását és újjáépítését. Ezekre megvannak a kiviteli terveink, elindítjuk a közbeszerzési eljárásokat és – ha ezek sikeresek – még az idén a kivitelezést is.

– Alpolgármester asszony múltkori sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy optimális esetben a következő tanév elején megkezdődhet az Egry úti óvoda bontása. Hogyan tudják elhelyezni az építkezés idejére a csoportokat, van-e már erre terv?

– Az Egry úti óvoda tíz csoporttal indulna a következő nevelési évben, ebből kilencet tudunk elhelyezni meglévő intézményekben: a Bóbita óvodában egy, az Evangélikus óvodában kettő, a Fecske utcai forfa épületben négy, valamint az Erdei és a Kuckó tagóvodákban egy-egy csoport lelhet ideiglenesen helyre, a Cholnoky óvodához pedig egy konténert telepítünk, ami ki tudja szolgálni a fennmaradó csoportot az átmeneti nevelési évben. A rátóti gyerekek a Kastélykert óvoda jelenlegi épületében maradnak, az új óvoda építése nem befolyásolja a nevelői munkát.

A Ringató óvoda típustervét használják az Egry utcában és Gyulafirátóton isA Ringató óvoda típustervét használják az Egry utcában és Gyulafirátóton is

– A városban több helyen is problémát jelent a csapadékvíz-elvezetés, uniós forrásból az idén a Kertvárosban terveznek fejlesztéseket. Milyen konkrét változásokra számíthatnak az itt élők?

– Több utcát érintően egy összetett hálózatot próbálunk meg kialakítani, a jelenlegit bővíteni. A Kertváros csapadékvíz-elvezetésének megoldása alapfeltétele a jövőben tervezett további fejlesztéseknek, például az úthálózat normalizálásának. Idén rendbe tesszük azt, ami az út alatt van, a jövő évi költségvetésből pedig várhatóan egységes kopóréteggel láthatjuk el ezeket az utcákat.

– Mit lehet tudni az említett egészségházról?

– A Kabay utcában épül egy nettó 300 négyzetméter alapterületű, három háziorvosi és két védőnői praxist kiszolgáló épület, ami egy eddig beépítetlen területen helyezkedik majd el. Optimális esetben a kivitelezésre hat hónapot biztosítunk, a közbeszerzésre előtte másfél-két hónapot számolunk, tehát ha minden jól megy, tavasz végén elkezdődhet az építkezés, és még az ősszel át szeretnénk venni a kész ingatlant. Ez azért is fontos lenne, mert az önkormányzat az SZTK épületében bérel rendelőhelyiségeket, ahol jelenleg a korábban az Ádám Iván utcában működő háziorvosi praxisokat helyeztük el.

Ők fognak a majdani egészségházba kerülni, és a helyükre az SZTK-ba ideiglenesen beköltözhetnek további háziorvosok, akiknek a rendelőit így felújíthatjuk. Sorrendet még nem állítottunk fel, de rendbe akarjuk tenni a Jutasi út 59. szám alatti gyermekorvosi rendelőt, a Vilonyai utca 2/B, az Ördögárok utca 5 szám alatti rendelőket, és már előkészítés alatt állnak a gyulafirátóti és kádártai rendelők is.


Szintén a TOP-os projektkek közé tartozik az északi iparterület nagy volumenű útfejlesztése, amiről külön cikkben írtunk részletesebben.


– Milyen fejlesztéseket valósíthat meg saját forrásból az önkormányzat?

– A választókörzetek olyan igényeit tudjuk saját forrásból orvosolni, amelyekhez nem találunk pályázati forrást. Ilyen például a játszótér létesítése a Csererdőben, vagy a Dózsa iskola kültéri sportpályájának felújítása.

A Petőfi utca megérett a felújításraA Petőfi utca megérett a felújításra

– Az útépítések között az egyik legnagyobb volumenű projekt a Petőfi utca felújítása lesz. Mi és milyen ütemben valósul meg itt?

– Az úttest mellett a járda, parkolók, szegélyek, zöldfelületek is megújulnak majd. Az utcát két részletben fejleszthetjük: az idén a Jutasi út felől nagyjából az utca fele kerül sorra, majd jövőre folytatjuk a munkát az utca belvárostól távolabbi felén.


Interjúnk második része holnap jelenik meg, ebben a Modern Városok Program idei fejleményeiről olvashatnak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.