Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Egy film testről és lélekről

2017. március 17. 12:11
Enyedi Ildikó Berlinale-nyertes alkotása jó film, amit érdemes megnézni, de nem való mindenkinek.

A cím nem hazudik: a Testről és Lélekről azt a témát dolgozza fel, amit ígér, és a feldolgozást itt az átvitt jelentése mellett a maga fizikai, húsipari valójában is értem. A történet ugyanis nagyrészt egy vágóhídon játszódik, és itt már meg is kell jegyeznem, miért írtam azt, hogy nem való mindenkinek. Enyedi ugyanis nem szemérmeskedik, amikor testről és lélekről beszél, nem kerülgeti a tabukat. Megmutatja a testet olyannak, amilyen: még ha nem is emberekről van szó, hanem marhákról, az első negyed órában hullanak a fejek, omlanak a belek és tocsog a vér. De végső soron ilyen a test, nem igaz? Aztán később hasonló sorsra jut a lélek is, az sem lesz szép látvány.

Főhősünk egy férfi és egy nő – egyikük sem az a figura, akinek az életébe szívesen csöppennénk bele. Mindkettejüknek vannak fogyatékosságai: ha testről beszélünk, a férfi (Endre) egyik keze béna. Ha lélekről: a nő (Mária) végletesen antiszociális, az emberi kapcsolatok elől a maga gyermeki álvalóságába menekül, és képtelen eltérni a forgatókönyvtől, akár a munkaszabályzatról van szó, akár emberi kapcsolatokról.

Közben egyikük sem brillírozik a másik területen sem: Endre magányosan él, ráadásul saját elhatározásából vonul el a lélek dolgaitól. Mária irtózik a testi kontaktustól, ami persze lelki problémáinak tudható be. A két fél egymás által kezd el küzdeni saját fogyatékosságaival, de óriási happy end helyett inkább csak a küzdelem első, aprócska sikerét kapjuk a film végén.

Mint film, a Testről és Lélekről erős: a képek szépek, a vágás jó, képes hangulatot teremteni, érzelmileg bevonja a nézőt: hol felnevetünk, hol fogjuk a fejünket a szereplők viselkedését látva, hol felszisszenünk, hol forog a gyomrunk, amikor testről és lélekről egyaránt kiderül, hogy a felszín alatt hús, vér, fájdalom és szenvedés van.

Hátrányként a konfliktuskezelést említeném: mind a fő konfliktus, mind a mellékszálak mesebeli módon oldódnak meg, ahogy a valóságban soha. A bűnös bevallja tettét, a tékozló fiú megbocsátást nyer, és a telefonhívás is pontosan akkor érkezik, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A Testről és Lélekről egy jó film, amit érdemes megnézni, de erős gyomor és még erősebb empátia szükséges ahhoz, hogy el tudjuk viselni, amit a testről és lélekről megmutat.

Testről és Lélekről
magyar játékfilm, 116 perc, 2017

RENDEZŐ:
Enyedi Ildikó

Mária - Borbély Alexandra
Endre - Morcsányi Géza
Jenő - Schneider Zoltán
Sanyi - Nagy Ervin

16 éven aluliaknak nem ajánlott.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.