2018. április 24., kedd
György névnap

Egy film testről és lélekről

Enyedi Ildikó Berlinale-nyertes alkotása jó film, amit érdemes megnézni, de nem való mindenkinek.

A cím nem hazudik: a Testről és Lélekről azt a témát dolgozza fel, amit ígér, és a feldolgozást itt az átvitt jelentése mellett a maga fizikai, húsipari valójában is értem. A történet ugyanis nagyrészt egy vágóhídon játszódik, és itt már meg is kell jegyeznem, miért írtam azt, hogy nem való mindenkinek. Enyedi ugyanis nem szemérmeskedik, amikor testről és lélekről beszél, nem kerülgeti a tabukat. Megmutatja a testet olyannak, amilyen: még ha nem is emberekről van szó, hanem marhákról, az első negyed órában hullanak a fejek, omlanak a belek és tocsog a vér. De végső soron ilyen a test, nem igaz? Aztán később hasonló sorsra jut a lélek is, az sem lesz szép látvány.

Főhősünk egy férfi és egy nő – egyikük sem az a figura, akinek az életébe szívesen csöppennénk bele. Mindkettejüknek vannak fogyatékosságai: ha testről beszélünk, a férfi (Endre) egyik keze béna. Ha lélekről: a nő (Mária) végletesen antiszociális, az emberi kapcsolatok elől a maga gyermeki álvalóságába menekül, és képtelen eltérni a forgatókönyvtől, akár a munkaszabályzatról van szó, akár emberi kapcsolatokról.

Közben egyikük sem brillírozik a másik területen sem: Endre magányosan él, ráadásul saját elhatározásából vonul el a lélek dolgaitól. Mária irtózik a testi kontaktustól, ami persze lelki problémáinak tudható be. A két fél egymás által kezd el küzdeni saját fogyatékosságaival, de óriási happy end helyett inkább csak a küzdelem első, aprócska sikerét kapjuk a film végén.

Mint film, a Testről és Lélekről erős: a képek szépek, a vágás jó, képes hangulatot teremteni, érzelmileg bevonja a nézőt: hol felnevetünk, hol fogjuk a fejünket a szereplők viselkedését látva, hol felszisszenünk, hol forog a gyomrunk, amikor testről és lélekről egyaránt kiderül, hogy a felszín alatt hús, vér, fájdalom és szenvedés van.

Hátrányként a konfliktuskezelést említeném: mind a fő konfliktus, mind a mellékszálak mesebeli módon oldódnak meg, ahogy a valóságban soha. A bűnös bevallja tettét, a tékozló fiú megbocsátást nyer, és a telefonhívás is pontosan akkor érkezik, amikor a legnagyobb szükség van rá.

A Testről és Lélekről egy jó film, amit érdemes megnézni, de erős gyomor és még erősebb empátia szükséges ahhoz, hogy el tudjuk viselni, amit a testről és lélekről megmutat.

Testről és Lélekről
magyar játékfilm, 116 perc, 2017

RENDEZŐ:
Enyedi Ildikó

Mária - Borbély Alexandra
Endre - Morcsányi Géza
Jenő - Schneider Zoltán
Sanyi - Nagy Ervin

16 éven aluliaknak nem ajánlott.