Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jövőre Veszprém lesz a lengyel-magyar barátság napja házigazdája

2017. március 18. 17:22
Itt találkozik majd a két ország köztársasági elnöke, emellett pedig egy tematikus hetet is rendeznek 2018-ban Veszprémben- jelentette be Porga Gyula szombat délután a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott rendezvényen az Agórában.

A két nép közti barátság több száz évre nyúlik vissza, amely nem csak egy történelmi, hanem egy élő kapcsolat. Magyarként az ember ezt bármely lengyelországi településen megtapasztalhatja, Veszprémben pedig évről-évre egyre aktívabban veszünk részt a lengyel-magyar barátság napján- mondta Porga Gyula polgármester a Veszprém Agórában, ahol egész szombaton lengyel filmvetítés, kiállítás, és koncertek várták az érdeklődőket.

A polgármester hivatalosan bejelentette azt is, hogy jövőre Veszprém lesz a lengyel-magyar barátság napja házigazdája. Itt találkozik majd a két ország köztársasági elnöke, emellett pedig egy tematikus hetet és konferenciát is rendeznek 2018-ban Veszprémben.

A két nép baráti kapcsolatainak emléknapjának minden évben a másik ország egy-egy városa ad otthont. 2007-ben Przemyśl, 2008-ban Debrecen, 2009-ben Krosnó, 2010-ben Óbuda-Békásmegyer, 2011-ben Poznań, 2012-ben Ópusztaszer, 2013-ban Tarnów, 2014-ben Eger, 2015-ben Katowice, 2016-ban Budapest, 2017-ben Piotrków Trybunalski központtal rendezik meg a két nép barátságának emléknapját.

Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete köszöntőjében honfitársainak üzenetét tolmácsolva arról beszélt, hogy a két nép közti barátság nem csak közhely, hanem egy olyan valódi és tartós érték, ami független a pillanatnyi politikai zavartól. „A két nemzet ezeréves szolidaritása példátlan jelenség a világtörténelmében”-mondta.

Jerzy snopek a veszprém agórában a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendezett emléknapon.Jerzy snopek a veszprém agórában a lengyel-magyar barátság napja alkalmából rendezett emléknapon.

Snopek bízik benne, hogy jövőre Veszprém méltó fővárosa és házigazdája lesz a két nép közti kapcsolat megünneplésének.

A lengyel–magyar barátság napjának története 2006. március 24-ig nyúlik vissza, amikor Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök Győrben aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés 2007. március 12-én, a lengyel Szejm március 16-án nyilvánította határozatban ünnepnapnak március 23-át, a lengyel-magyar barátság napját.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.