Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Hús nélkül is kaphat étterem Michelin-csillagot

2017. március 22. 20:34
A veszprémi Chianti Étterem szakácsa egy hétig sztázsolt a négy éve Michelin-csillagos bécsi Tianban. Azt mondja, bár nem vegetáriánus, a kint töltött idő alatt egyáltalán nem hiányzott a menüsorokból a hús.

Ami a Michelin csillagokat illeti, nemrég adták ki az idei kalauzt, amiből kiderül, hiába van Magyarországon 4 Michelin-csillagos éttermünk (a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown és az Onyx továbbra is egy csillagosak, a Tanti pedig idén vesztette el a meglévőt), Ausztria előttünk jár ebben, ők 16 kitüntetett vendéglátóhellyel rendelkeznek.

Egy közülük a bécsi Tian, amely annak ellenére kapott idén is csillagot, hogy csak és kizárólag vegetáriánus ételeket készítenek, és szolgálnak fel. És ez nagy szó! Nemrégiben itt sztázsolt egy hétig a veszprémi Chianti Étterem szakácsa, Krizsán Gábor, hogy ötleteket és rafinériákat hozzon haza. Néhányat a március 21-22-i francia borvacsorába is belecsempészett.

Sztázsolás: fizetés nélküli munkát jelent, egy-egy nevesebb étteremben. A szakácsok azért csinálják, hogy tanulhassak az adott étteremről, az ételeikről, technikáikról. Főleg tapasztalatszerzés néhány nap, vagy hét alatt ingyen.

Gábor, aki húsz éve van a szakmában, azt mondja, volt mit tanulni a hét fős nemzetközi szakácsgárdától. Egy hétig dolgozott vendéglátói keze alá, és folyt be a munkafolyamatokba, miközben tanulásra is volt idő.

Elmondása szerint rengeteg ötletet gyűjtött a tálalási módokkal és a zöldségek széleskörű felhasználásával kapcsolatban. Ne feledjük, Michelin-csillagos étteremről van szó, ahol nem merül ki a 100 eurós menü a rántott sajtnál és a grillezett zöldségeknél! Elmesélte, a 4-6-8 fogásos menüsorok mindegyike egy-egy jellegzetes alapanyag köré épült, így köszönt vissza a több alkalommal is például a sütőtök; hol chipsként, püréként, vagy tésztaként.

„Nem vagyok vegetáriánus, egy hétig nem ettem húst, és végigkóstolva a menüsort abszolút nem is hiányzott még az íze sem, annyira komplexek voltak az ízek. Elképesztő, hogy egy hagymából, articsókából, vagy káposztából mennyi mindent ki tudnak hozni”- meséli.

Azt mondja, össze sem lehet hasonlítani egy Michelin-csillagos éttermet egy nem csillagossal. De ha valamit, akkor a mentalitást és a hozzáállást mindenképp érdemes eltanulni egy ilyen kategóriájú étteremtől.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában A virsli dobogós helyen szerepel meleg gyorsételek rangsorában  A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, de a magyar lakosság 59 százalékkal a harmadik helyre sorolja a gyorsan elkészíthető meleg ételek ranglistáján a 75 százalékkal vezető rántotta és a 69 százalékos népszerűségű melegszendvics után – derült ki a Pick Zrt. reprezentatív felméréséből. 2023. december 31. 16:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.