2018. május 25., péntek
Orbán névnap

Nappali demens foglalkoztatót alakítanak ki a Völgyikút utcában

A Völgyikút utcai szociális intézmény eddig hátrányban volt a demens ellátás szempontjából, most viszont változik a helyzet: 52 millió forintért építenek foglalkoztatót, társalgót, pihenőszobákat, emellett a teraszt is átalakítják.

Az 52 millió forintos projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében. A beruházás a tervek szerint július végén készülhet el.

az udvart is átalakítjákaz udvart is átalakítják

A Völgyikút utcában található 4 szintes épület földszintjén található étkezője a nappali ellátást igénybevevőket, a szociális étkezőket és az otthon lakóit is kiszolgálja. Mind az épületet, mind a helyiségeket a nyitottság jellemzi, ami az integrált szolgáltatási hely szempontjából előnyös, de a demens ellátottakkal történő foglalkozás szempontjából határozottan hátrányos. Ez teszi szükségessé az idős demens ellátás színvonalának növeléséhez hozzájáruló fejlesztést, amely egy külön foglalkoztató szoba, társalgó és a kapcsolódó szociális helyiségek kialakítását célozza - hangzott el a péntek délelőtti projektbemutató sajtótájékoztatón.

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a beruházásnak köszönhetően a demenciával élők nappal egy biztonságos helyen tartózkodhatnak, ahol minden olyan gondozást megkapnak, amelyet eddig általában a családtagok végeztek el. A közvetlen cél megvalósulásával a projekt hozzájárul a családi terhek csökkentéséhez és a foglalkoztatottsági szint növeléséhez. Az épületben 10 női és 10 férfi ellátói rendszerét biztosítják - mondta.

A beruházás során a foglalkoztató szoba és társalgó kialakításán túl - tekintettel a gondozás nappali ellátás jellegére - a gondozottak részére nemenként pihenő szobákat alakítanak ki, valamint ezekhez kapcsolódó vizesblokkokat is létesítenek. Az átépítés során kialakul egy raktár és egy takarítószer tároló is. A társalgóból az udvarba ki lehet jutni, itt az épület mellett közvetlenül egy fedett terasz létesül.

Brányi Mária a péntek délelőtti sajtótájékoztatón a veszprémi völgyikút utcai szociális intézmény előttBrányi Mária a péntek délelőtti sajtótájékoztatón a veszprémi völgyikút utcai szociális intézmény előtt

Győri Piroska, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője elmondta, az átalakítás valóban nagy segítség lesz, mivel a demenciával küzdők egyedül nem hagyhatók. A szociális intézményben egy új, kultúrált helyen nappal foglalkozni tudnak majd az idősekkel, meleg ételt és kiszolgálást is kapnak.