2018. április 24., kedd
György névnap

Többek lehetünk, ha elfogadjuk a másikat

Filmvetítéssel és személyes beszámolókkal kezdődtek meg az autizmus világnapi programok városunkban péntek délután a megyei könyvtárban.

Napjainkban egyre több autistát diagnosztizálnak, ugyanakkor szerencsére egyre nő a társadalmi érzékenyítést segítő kezdeményezések száma is. Veszprémben ezt a feladatot évek óta az AutiSpektrum Egyesület vállalja fel, akik mindennapi tevékenységük mellett rendszeresen hívják fel a figyelmet arra is, hogy az autizmus egyáltalán nem szégyellnivaló bélyeg.

Különösen fontosak ezek az érzékenyítő programok, hiszen nem csak az autizmus megismerését segítik, de egyben egymásét is, és ezáltal az elfogadást is – hangsúlyozta Ovádi Péter önkormányzati képviselő a rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján. Az egyesület – melynek tevékenységét kezdetektől fogva támogatja az önkormányzat is – 2013-as alapítása óta állhatatosan végzi a munkáját, bármilyen kihívással szembenéznek, és ebben másokat is támogatnak. Helytállásukkal példát mutatnak, emberséget, szeretetet közvetítenek, megtanítanak, hogy minden csepp befektetett energia hozzájárul a jobb világhoz. Mert ha figyelmesebbek vagyunk az autistákkal szemben, mi is jobb emberek leszünk, s ezáltal a világot is szebbé tehetjük – fogalmazott a képviselő.

Az autizmus ugyanis – és ezt sosem elég hangsúlyozni – nem egy betegség, és kiváltképp nem egy bélyeg, hanem egy kezelhető állapot. Attól, mert valaki autista, és mert esetleg érzékenyebben reagál a világra, vagy éppen nehezebben mozdítható ki a saját, jól bejáratott közegéből és megvannak a maga szokásai, még ugyanúgy teljes értékű ember lehet.

Ezt példázza Hubai Bence esete is, aki személyesen számolt be történetéről. Bár Bence gyerekként a fejlődésben kicsit visszamaradt, ma szinte alig utal rá bármi, hogy autizmussal él. Sikeres érettségit tett, két szakmával is rendelkezik, évekig dolgozott a nemesvámosi Haribonál, vannak barátai, párkapcsolata volt, emellett saját zenekart is szervezett. Egyáltalán nem tétlenkedik, önállóan ellátja a dolgát. Mégis, fiatal kora ellenére rokkantnyugdíjasként kezelik, s hiába szeretne rendes munkát, az autizmus szó miatt egyből kirekesztik. Holott, e kifejezést leszámítva semmiben sem különbözik kortársaiban.

Fontos, hogy ezt megértsük, az egyesület a hétvége során több programmal is várja az érdeklődőket, hogy minden szempontból kimerítő választ adjanak az autizmussal kapcsolatos kérdésekre. Ezen túl három kisfilmet is elkészítettek, amelyet pénteken a megyei könyvtár Kisfaludy termében le is vetítettek. A NEA támogatásával készült videókban azt mutatják be, hogyan zajlik egy szakorvosi rendelés, mi történik a fogorvosnál illetve kéztörés esetén, amelyekkel könnyebben felkészíthetők adott esetben a kis betegek. A filmeket ígéretükhöz híven pedig Youtube csatornájukon is közzéteszik.