Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Fokozott ellenőrzés a schengeni határokon

2017. április 7. 10:26 // Forrás: mti
Pénteken már mindenki okmányait ellenőrzik a schengeni külső határok többségén egy uniós rendelet nyomán.

A magyar határokon az első órákban csak néhol okozott hosszabb várakozást az új szabályozás - tapasztalták az MTI tudósítói.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint egy péntektől hatályos európai uniós rendelet nyomán már nemcsak a harmadik ország állampolgárainak, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell a számítógépes adatbázisokban. Ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor.

Az MTI által megkérdezett autósok többsége még nem hallott az erre vonatkozó európai uniós rendeletről. Egy kárpátaljai férfi, aki átlagosan két-három naponta jár át Magyarországra, egyetértett a szabályozás szigorításával, mivel véleménye szerint ezzel a módszerrel jobban kiszűrhetőek azok, akik "tilosban járnak", vagy a rendőrség keresi őket. Egy másik autós a várakozási idő növekedésére számít Záhonynál, elmondása szerint az okmányok hosszabb ideig tartó ellenőrzése miatt valószínűleg megnő majd a várakozási idő, ami elsősorban az amúgy is csúcsidőnek számító délutáni órákban és hétvégén okozhat torlódásokat a határállomáson.

Az ORFK közleményében azt írta: a rendőrség felkészült az európai uniós rendeletben meghatározott új, kötelező ellenőrzés végrehajtására. Ugyanakkor azt kérik, hogy aki Magyarországról a schengeni térségen kívülre kíván utazni vagy onnan akar beutazni, az ne a megszokott időben, hanem - a várhatóan hosszabb ellenőrzési idővel számolva - korábban induljon el, az ellenőrzési helyhez közeledve készítse elő a szükséges okmányokat (az útlevelet, a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt), s időben győződjön meg okmányai érvényességéről.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.