2021. szeptember 16.
//
Edit névnap

Országjárásának veszprémi állomásán az SZDSZ / Fodor Gábor az összefogásra hívja fel a figyelmet

2009. április 29. 20:56
Az SZDSZ országjárása során szerdán Veszprémet is érintette egy kiállítással és politikusainak fórumával.

Az SZDSZ országjárása, továbbá a „27 ország ezer arca” fotókiállítás adta az aktualitását, hogy a liberális politikusok – Fodor Gábor és Szent-Iványi István – a megyeszékhelyre látogassanak.
Az SZDSZ elnöke szerint a kiállítás arra hívja fel a figyelmet, hogy mi, magyarok, egy nemzethez tartozunk. Noha különbözőek vagyunk arc, kor, gondolkodás, felfogás tekintetében, de mégis csak van, ami összeköt minket, ez pedig a magyarságunk.
 

Utalva a belpolitikai viszonyokra, Fodor úgy fogalmazott, hogy „az ellenségeskedés szítása szétveri a nemzetet”.
A politikus álláspontja szerint a demokratikus értékrend alapja, hogy elfogadjuk a másikat, a másként gondolkodót, ám ennek van határa. Azokkal szemben ugyanis – jelentette ki –, akik a demokráciával, a másik ember méltóságával vagy életével szemben lépnek fel, nincs tolerancia, ott nincs kegyelem, s a leghatározottabb fellépésre van szükség.
A folytatásban a „közös” megtalálását hangsúlyozta az elnök. Olyat: „ami minket összeköt, fölemel, és ami minket az európai politikában, gondolkodásban és kultúrában elhelyez”.
Az uniós választások kapcsán kifejtette Fodor, hogy „az európai parlamenti választásoknak nemcsak az a tétje, hogy ki fog kijutni, hanem az is, hogy milyen Magyarország az, amit képviselni akarunk Európában”.
A hazai viszonyokról megjegyezte, hogy a liberálisok nem szeretnék, ha országunkban egy olyan harmadik erő lenne pozícióban, mint a Jobbik vagy szélsőjobb, amely szélsőséges kijelentéseket tesz, szítja az ellenségeskedést.
Az SZDSZ európai parlamenti képviselője, Szent-Iványi István rámutatott: Európát az tette sikeressé, hogy meg tudta találni a helyes egyensúlyt a versengés és az együttműködés között. Magyarország szerves része az Uniónak, s a problémáinkra, a válságból való kijutásra az unió segítségével tudunk megoldást találni.
 

A közösen megnyitott kiállításon Veszprém megyében élő és alkotó fotósoknak, valamint a pályamunkákat elbíráló zsűritagoknak adott át a két politikus ajándékokat.
Dr. Szalay András, aki a 10. a párt EP-listáján a 10., kijelentette, hogy szívesen leülne egy eszmecserére, vitára, beszélgetésre azokkal, akik más pártok tizedik jelöltjei.
A művészi fotók megtekintésén túl arra is lehetőség nyílott, hogy az érdeklődők szót váltsanak a politikusokkal, de a játékos kedvűek totót is kitölthettek, melynek kérdései az unióval, az öt évvel ezelőtti csatlakozással függtek össze.
 

Zatkalik András

További cikkek

Nyugállományú ex-légierősök találkoztak Veszprémben
Nyugállományú ex-légierősök találkoztak Veszprémben
Tizennegyedik alkalommal tartottak baráti találkozót az egykori Légierő Parancsnokság veteránjai a Jutasi úti honvédségi sporttelepen.
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Megújult névvel valamint több új képzéssel indult meg a 2021/22-es tanév a Veszprémi Érseki Főiskolán.
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Nem csitulnak a kedélyek a kertvárosi közlekedés kapcsán
Nem csitulnak a kedélyek a kertvárosi közlekedés kapcsán
Nyolc hónap telt el a kertvárosi utcák forgalmi rendjének módosítása óta, amely – bár a lakosság bevonásával történt – sokaknak nem nyerte el a tetszését. Mielőtt finomhangolnák a rendszert, még egyszer vitára bocsátotta az önkormányzat a városrész közlekedését.
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
Az új trendek átrendezhetik a gazdaság szerkezetét
A járvány okozta válság hatásairól és a magyar gazdaság kilátásairól tartott előadást a Veszprém Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara rendezvényén Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár, korábbi (1998-1999) gazdasági miniszter.