Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sziveri-versmaraton a Hangvillában

2017. április 11. 12:12
Sziveri János verseit olvassák fel kedden a Hangvillában reggel tíztől este 9 óráig a hétfőn kezdődött Sziveri napok keretében. A felolvasások szünetében Likó Marcell Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenél.

Szakmai konferenciával és a Sziveri-díj átadásával kezdődtek meg az idei Sziveri napok hétfőn Veszprémben. A Sziveri János nevét viselő intézet minden évben megemlékezik a Délvidékről áttelepült költőre, az Új Symposion szerkesztőjére.

Krámer György, a Pannon Várszínház művészeti vezetőjének ötlete alapján kedd délelőtt kezdődött a versmaraton, melynek során a keletkezésük sorrendjében olvasnak fel Sziveri költeményeket a Hangvilla kávézójában. A koreográfus hangsúlyozta, nem olvasóversenyt rendeznek, „a lényeg, hogy együtt és a versekkel legyünk.”

Az olvasásba az idei Sziveri-díjas Sopotnik Zoltán mellett bekapcsolódott Porga Gyula, Reményi József Tamás, és az egyetem rektora, Gelencsér András is, de a szervezők elmondása szerint bárki, aki kedvet érez, csatlakozhat. A felolvasások szünetében Likó Marcell Kovács Attila, Süle Zsolt és Nagy Csaba zenél.

A városban 2012-ben kezdte meg működését a Sziveri János Intézet, melynek névadója szorosan kötődik Veszprémhez. Számos barátja, alkotó társa települt át Délvidékről városunkba.

Sziveri János

1954-ben született a jugoszláviai Bánátban. Az első verspublikáció a Képes Ifjúságban jelentek meg, majd később a Symposionban is, 1977-től lett tagja a legendás újvidéki Új Symposion szerkesztőbizottságának, majd három évvel később annak főszerkesztőjévé vált, munkáját a sajtó- és politikai felügyelet folyamatos és egyre fenyegetőbb kifogásai közepette végezte. 1982-ben váltották le, ezt követően verseit csak műfordításban közölték.1987-ben gyomorrákot diagnosztizáltak nála, amely három évvel később halálát is okozta. Családjával 1989-ben költözött Magyarországra, ahol az induló Magyar Napló szerkesztője lett, a Magyar Írók Szövetsége ugyanebben az évben vette fel tagjai közé. A Szépirodalmi Könyvkiadónál Mátis Lívia gondozásában jelent meg Bábel című verseskötete, amelynek korrektúráját még maga végezte.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.