2018. április 24., kedd
György névnap

Csak a kampányra kell Simicska a Jobbiknak

  • politika
  • 2017.04.14
    12:32
  • PestiSrácok
Kínos magyarázkodásra kényszerült Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője, amikor csütörtökön Veszprémben a párt egyik óriásplakátja alatt tartott sajtótájékoztatót - írja a Pesti Srácok.

A portál azt írja: a Simicska Lajos tulajdonában lévő felületekre kiragasztott plakátokkal állítólag a közbeszerzéseken közpénz milliárdokat elnyert oligarchák ellen lépnek fel, akiket a Jobbik kormányra kerülése után elszámoltatna, és földesúr adót vetne ki rájuk. Ja, hogy a pártot éppen lelkesen támogató Simicska Lajosra is ráillik a leírás? Akkor őt is elszámoltatják!

Az elmúlt hetekben több ezer óriásplakát lepte el az országot a Jobbik és a Simicska érdekeltségébe tartozó Mahir jóvoltából. A lejárató kampány az ellenzéki pártoktól már megszokottnál is ízléstelenebbre sikeredett, nemes egyszerűséggel bűncselekménnyel vádolva többek közt a miniszterelnököt, ami jogászok szerint kimerítheti a rágalmazás bűntettét. Ennek ellenére a Fidesz, sem az a plakátokon arccal szereplő érintettek nem tettek büntetőfeljelentést, inkább plakátokon válaszolnak a lejárató kampányt jegyző pártnak és az őket háttérből irányító bábjátékosnak.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy országszerte 2468 plakáthelyet foglaltak le. Arról viszont már üzleti titokra hivatkozva nem volt hajlandó beszélni, hogy mennyiért, mindössze azt árulta el, hogy a plakátkampányt önerőből és folyószámla hitelből finanszírozzák. A veszprémi sajtótájékoztatón Kepli Lajos nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hány darab óriásplakát került Veszprém megyébe, azt is csak tippelte, hogy Veszprémbe (amely mellesleg most Simicska városa is) mindössze öt. A Balaton-parton többet látott. Szerinte ugyan nyilvános adat, hogy mennyit költenek a plakátokra, de az összeget még csak nagyságrendileg sem tudta megmondani. Ha piaci árakkal számolunk, elhelyezkedéstől, mérettől és típustól függően egy plakát egy hónapra több tízezer forintba kerül. Egy teljes vidéki hirdetőoszlop például egy hónapra meghaladja a 150 ezer forintot. Vagyis számításaink szerint minden hónapban több száz millió forintért vádaskodik a Jobbik – már ha készpénzért, és piaci áron kapta meg Simicska cégétől a felületeket.

Kepli Lajos a veszprémi sajtótájékoztatón hosszasan beszélt arról, hogy pártja mennyire elítéli a korrupciót, amelynek minden kormány alatt a közbeszerzések voltak a melegágyai és jó pozícióban lévő nagyvállalkozók, oligarchák zsebébe vándoroltak a közpénz milliárdok. Azt a sok közpénzt a milliárdos vállalkozóktól mind visszaszerzik és szétosztják, majdnem mint a mesében. Csak most hangzatosabb a szegények helyett az oktatást és az egészségügyet emlegetni.

A képviselő aztán belegabalyodott a nem is olyan nehéz kérdéseinkbe. A Pesti Srácok kíváncsi volt, hogy Simicska Lajos cégeinek közbeszerzéseken nyert közpénz milliárdjai is zavarják-e a Jobbikot, vagy milyen kész magyarázattal rendelkeznek a kivételről.

Vona Gábor pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy az ilyen módon szerzett vagyonokat egyrészt a földesúr adóval, másrészt elszámoltatás révén vissza fogjuk szerezni. Addig pedig marad figyelemfelkeltés az embereknek, hogy a korrupciót nem valami távoli galaxisból érkező emberek követik el, hanem olyan vezető politikusokhoz köthető nagyvállalkozók, akik itt élnek közöttünk és szinte a semmiből lettek milliárdosok néhány év leforgása alatt – fogalmazott Kepli, mire megkérdezték: “Mint például Simicska Lajos?”. A politikus zavarában azonnal rá is vágta, hogy “igen”, “például Simicska Lajos”, amiből már sehogy sem tudott ügyesen kifarolni. Jöttek az ” anélkül, hogy bárkit nevesítenénk”, “mindenkire aki 2002 óta jelentős közpénzeket nyert közbeszerzéseken”, “szóval az emlegetett úr is”.

Tehát ha jól értelmezzük, Simicska Lajosnak ma sem lesz jó napja, ha megtudja, mit nyilatkozott a szimpátiáját messzemenőkig bíró párt képviselője néhány utcányira a házától, ahol hózentrógerjába kapaszkodva két Varga-Damm Andreával közösen végigizgult Veszprém meccs között somolyogva lesi újabb fricskái hatásmorzsáit. Ha tehát valamilyen csoda folytán a dacmédia birodalom minden válogatatlan eszközével és a Soros-milliárdokkal sikerülne a Jobbikot kormányra juttatni, Simicska máris kezdhetné azzal, hogy kampányígérete meghazudtolására kötelezi Vona pártját, vagy mosolyogva veti alá magát az elszámoltatásnak.

Kepli Lajos nem is igazán értette a kérdést, hogy mit szól majd ehhez a nagyvállalkozó, akinek a reklámfelületein most a Jobbik óriásplakátjai virítanak, hiszen mint mondta, ők ezeket a felületeket kibérelték, fizettek érte, ő pedig még csak nem is találkozott soha Simicska Lajossal.