2019. március 25., hétfő
Irén névnap

Diákok alakítottak parlamentet a veszprémi városházán

Ötödik alkalommal rendezték meg pénteken a Zöld Diákparlamentet a Városházán, amin a város általános és középiskolás diákjai a környezetvédelem fontosságáról tanácskoztak.

A Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BaBaKo) által kétévente megrendezett Föld Napjához kapcsolódó programot Némedi Lajos alpolgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében a diákok döntéseinek fontosságát emelte ki, továbbá azt tanácsolta a fiataloknak, hogy ne csak meghallgassák az itt elhangzó előadásokat, hanem alkalmazzák azt a hétköznapok során.

A Veszprémi Szakképzési Centrum fontosnak tartja a környezet védelmét és a fenntarthatóságot. Közösen kell azon dolgoznunk, hogy visszaszorítsuk a környezetszennyezést, a fényszennyezést, és visszaszorítsuk a globális felmelegedést. A Zöld Diákparlament ennek egy lényeges eleme - mondta Schindler Lászlóné főigazgató.

Hontai-Cziráki Marianna a Klik szakmai igazgatóhelyettese a köznevelés ügyéről elmondta, a környezettudatosságra való nevelés egy komplex és integrált nevelési folyamat, ezért nem szűkíthető le csak az iskolai tanórák ismeretszerzésére. Az erdei iskolák, a témahetek, a tanulmányi kirándulások mind ezen ismeretek bővítését célozzák, melyben a BaBako fontos partnere az iskoláknak.

A parlament idei ülésének mottója a Veszprém a „KLÍMASZTÁR” és ÖKOVÁROS volt. Ennek keretében az egész napos rendezvényen a fiatalok egyebek mellett a fenntartható városüzemeltetésről, és a fenntarthatóságra való nevelés legújabb eredményeiről hallhattak előadásokat a Városházán, délután pedig a Kolostorok és kertek rendezvénytéren rendeztek terepi vetélkedőket és ökológiai játékokat. Az V. Zöld Diákparlamenten 18 iskola tanárjai, diákai és küldöttei vettek részt.