2018. április 25., szerda
Márk névnap

Az EU-parlament saját magát cenzúrázza

Meg lehet szakítani, el lehet némítani, és pénzbüntetésre is ítélhető az, aki felszólalás közben egy bizonyos határt átlép. A probléma csak az, hogy nincs meghatározva hol a határ vége, így a házelnök szabadon dönthet arról, kit küld ki a teremből, vagy mely részeket vágatja ki az archívumból.

Az Európai Parlament új eljárási szabályt vezetett be márciusban, melynek értelmében a házelnök megszakíthatná a parlamenti viták élő közvetítését, el is némíthatja, sőt akár 9000 eurós pénzbüntetésre is ítélheti azt a felszólalót, aki rasszista, gyűlölködő vagy becsületsértő hangnemet üt meg, vagy úgy viselkedik. Ezen kívül a parlament elnöke arról is dönthet, hogy

a videós archívumból is kivágatja a "problémás" részeket.

A 165-ös szabállyal a gond az, hogy nincs benne pontosan definiálva, mi számít rágalmazásnak, idegengyűlöletnek, vagy milyen magatartás esetén nézhet szankciók elé az, aki elmondja véleményét.

A szabály egyesek szerint egész orwelli, míg mások joggal gyanakodnak arra, hogy ez is egy ügyes fegyver ahhoz, hogy az EP elhallgattassa azokat a választott képviselőket, akik nem értenek egyet az Európai Unió iránymutatásaival.

Tom Weingaertner, a Nemzetközi Sajtó Egyesületétől (IPA) azt mondta, „az álhírezéssel való vagdalkozás idejében, a sajtó válságában ez nagyon szerencsétlen döntés, és a parlamenti archívumok hitelességét is csorbíthatja.”

A Spiegel Online kérdésére egy uniós jogban jártas egyetemi tanár (Peter Thiele) szintén aggodalmának adott hangot. Szerinte az archívum utólagos meghamisítása azon populisták malmára hajtja a vizet, akik megkérdőjelezik a demokratikus intézmények legitimitását.

Helmut Scholz, baloldali politikus az AP-nek nyilatkozva pedig úgy fogalmazott: „a képviselők jogát nem szabad elvitatni a véleményük ismertetésére, ezt a jogot nem lehet korlátozni”. Valójában nem is korlátozzák, csak épp a lényege veszik el, ugyanis a vélemények mostantól bent rekedhetnek az Európai Parlament falain belül, amely pont a vitákra lett kitalálva. Ha vannak benn újságírók, esetleg megtudhatjuk, mi hangzik ott el.

A szabály valószínűleg az egyre nagyobb méreteket öltő euroszkepticizmus és iszlámkritika, a lassan közeledő 2019-es választások, a Brexit, Geert Wilders megerősödése és Marie Le Pen kampánya miatt jött létre.

Az EP egyébként annyira nem ért egyet Le Pennel, és aggódik a nézetei elterjedése miatt, hogy a francia hatóság kérésére korábban már mentelmi jogát is felfüggesztették. 2015-ben azért, mert Twitter oldalán az Iszlám Állam kivégzéseiről tett közzé fotókat, 2013-ban pedig azért vonták meg tőle, mert a muzulmánok utcai imádkozását Franciaország második világháborús német megszállásához hasonlította. Pár héttel ezelőtt szintén mentelmi jogának felfüggesztését helyezték kilátásba pártjának állítólagos fiktív EP-asszisztensi állásai miatt indított vizsgálata miatt.

Úgy tűnik, az Európa Parlament még mindig jobban aggódik a kritikusai elhallgattatása miatt, miközben egyértelmű, hogy a jelenlegi irányvonal egyre több országban vált ki ellenérzéseket. Az is aggasztó, hogy a 165-ös szabályt úgy fogadták el, hogy politikusberkekben nem is nagyon volt ellene tiltakozás, simán beleegyeztek az öncenzúrába, a mainstream médiában is alig-alig lehetett róla olvasni.

A politikai korrektség ismét szintet lépett az Unió vezetésében. Ennek vajon hol a határa?

Címlapfotó: AP