2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád névnap

Kontrát: nem másnak, a magyar embereknek akarunk megfelelni

A kormány a magyar emberek érdekeit nézi, amikor felhatalmazást kér, hogy minél többen vegyenek részt a nemzeti konzultáció kitöltésében - mondta Kontrát Károly államtitkár a Veszprémben tartott fórumon csütörtök este.

A lényeg röviden

  • Nagyjából 150 fő előtt tartott lakossági fórumot az új nemzeti konzultációról a Fidesz csütörtök este a Hangvillában.
  • Kontrát Károly arról beszélt, hogy mit rombolhat le Brüsszel, ha a kormány enged a nyomásnak.
  • Ovádi Péter: vannak, akik még nem kapták kézhez a konzultációs papírokat, ezek legkésőbb május 6-ig mindenhová megérkeznek, de azok egyébként az interneten is kitölthetőek.
  • Eddig 700 ezren töltötték ki az ívet.

Porga Gyula polgármester köszöntő beszédében kiemelte, Veszprémben sokszor teremtenek lehetőséget arra, hogy a lakosok kifejtsék véleményüket egy-egy témáról, példaként említve a helyi utcafórum-sorozatokat és konzultációkat. Tapasztalatai szerint a veszprémi lakosság mindig aktívan vesz részt a véleménykifejtésben, az őszi népszavazáson a város és környéke átlagon felül teljesített, ami a kitöltést illeti. A mostani konzultációnál is bízik a magas részvételi arányban.

Fontosnak tartja, hogy a magyar lakosság ismét véleményt nyilvánítson olyan „forró kérdésekben”, melyek hosszútávon mindenkit érinthetnek. Porga emlékeztetett, Orbán Viktort mindenki támadta, amikor rámutatott az EU elhibázott migránspolitikájának gyengeségeire, az évek azonban őt igazolják. Szerinte a Brüsszellel kapcsolatos konzultációval most lehet megerősíteni a miniszterelnököt abban, hogy jól gondolkodik-e Magyarország jövőjéről.

Kontrát Károly arról beszélt, hogy mi az, ami veszélybe kerülhet, ha Magyarország enged a brüsszeli elképzeléseknek.

„A függetlenség és a biztonság van veszélyben”

Az államtitkár szerint az utóbbi időkben az Európai Unió vezetése több olyan tervvel állt elő, melyek Magyarország függetlenségét és biztonságát veszélyeztetik: ide értve a migránsok kötelező betelepítését, az adó,- és foglalkoztatáspolitikát és a rezsicsökkentés eltörlését. A konzultáció kitöltése szerinte egy olyan erős aduász lehet a kormány kezében, amely hivatkozási alap lehet az Unió előtt.

Kontrát Károly szerint ha a kormány enged Brüsszelnek, veszélybe kerülhetnek azok az intézkedések, melyekkel a Fidesz 2010 óta „rendbe tette az országot”: az eltelt több mint hat év alatt 700 ezer új munkahely jött létre, létrejött egy munkaalapú társadalom, növekedtek a bérek, csökkent a rezsiköltség és az államadósság, továbbá állampolgárságot adtak a határon túli magyaroknak, és már a migránsválság kirobbanásának elején felléptek az illegális bevándorlás ellen.

A fideszes politikus úgy véli, hogy a Soros György által pénzelt civil szervezetekkel, tüntetésekkel, hírportálok (pl.: 444.hu) és a baloldali pártokkal ellentétben a kormány nem másnak, hanem a magyar embereknek akar megfelelni, amikor a támogatást kéri a brüsszeli intézkedésekkel szemben.