Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jubileumi koronázási kiállítás megnyitóval kezdődött a Gizella-napok programsorozat

2017. május 4. 23:05
Ünnepélyes keretek közt, egy kiállítás megnyitóval egybekötve nyitották meg a Gizella-napokat csütörtök este a veszprémi érseki palotában.

Az osztrák-magyar kiegyezés, Ferenc József és Erzsébet királyné megkoronázásának 150. évfordulóját, valamint Erzsébet királyné születésének 180. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben. Ez alkalomból nyílt kiállítás "Kiegyezés és koronázás – 1867" címmel a veszprémi érseki palotában, ahol Ferenc József többször is megfordult, ezen látogatások emlékeit is megtekinthetik a kiállításon.

dr. Márfi Gyula, veszprémi érsekdr. Márfi Gyula, veszprémi érsek

Az egybegyűlteket Márfi Gyula érsek köszöntötte, aki elmondta: öröm számára, hogy az érseki palota a maihoz hasonló rangos eseményeknek ad otthont, és egyre többen és rendszeresen látogatják májustól egészen októberig a palotát. A 150 évvel ezelőtti koronázásra emlékező szentmisén, mely június 10-én a Mátyás templomban lesz, Márfi Gyula érsekatya lesz a főcelebráns.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: már hagyománnyá vált, hogy az érsekség és a múzeum közös kiállítással készül a Gizella-napok megnyitójára.

"A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása"

- idézte Morus Tamást a polgármester, majd elmondta, hogy a hagyományt nem ápolni kell, mert nem beteg, és nem is őrizni, mert nem rab, hanem továbbadni. Veszprém tradíciókban gazdag város. Ezen kincseket kell meg megmutatni a jelen emberének, és erre a mai kiállítás jó példa. A Gizella-napokkal felelősséget vállaltak arra, hogy a történelmet ne megismételjék, hanem közzé tegyék az emberek számára, és a várost élettel töltsék meg.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főhercegHabsburg-Lotharingiai Mihály főherceg

A kiállításon beszédet mondott Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája és Szelke László történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi adjunktusa. Habsburg-Lotharingiai Mihály főhercegtől megtudhattunk Erzsébet királynéról eddig nem hallott történeteket, Szelke László történész pedig az 1867-es kiegyezéséről tartott előadást.

A kiállításon megtekinthetőek az 1848-tól a kiegyezésen át a millenniumi koronázás eseményéig fennmaradt emlékek. Ezen emlékeken kívül Jókai Mór és Mikszáth Kálmán visszaemlékezéseiből is válogattak a kiállításra a szervezők. Valamint megtekinthető az a püspöki ornátus, melyet még Erzsébet királyné adományozott Ranolder János veszprémi püspöknek.

A megnyitón kulturális blokkal közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.