2018. július 23., hétfő
Lenke névnap

Jön az Életrevalók színházi változata

Bemutatta következő évadra vonatkozó tervét a Veszprémi Petőfi Színház. A nagy sikerű francia film adaptációja mellett végre érkezik a Holt költők társasága és Szabó Magda regényét is feldolgozzák.

Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója a végéhez közeledő 2016/17-es évadra visszatekintve elmondta: sikeres színházi évet tudhatnak maguk mögött; szakmailag gazdagodtak és a közönség is jól fogadta a darabokat, a legnagyobb sikert A király beszéde aratta. Igencsak megnőtt a bérletesek száma is, 16098-ról 19081 főre.

Ami a jövő évadot illeti, ismét öt nagyszínházi bemutatóval készülnek – ezúttal négy saját és egy vendégprodukcióval. 2017. szeptember végén a Bob herceg című operettel nyit a színház, rendezője Bozsó József lesz. Az egyik legrégebbi, magyar nyelven bemutatott operett komoly ének-, tánc- és színházi tudást követel meg a szereplőktől – ezekből várhatóan sem a királynőt játszó Kállai Bori, sem a bonvivánként feltűnő Dósa Mátyás nem szenved hiányt.

A darabot várhatóan június 8-án már láthatja a közönség. Ez azonban nem hivatalos előbemutató lesz, hanem zártkörű főpróba, amelyet adomány fejében láthatnak a nézők, a befolyt összeget pedig a Szent Mihály-szobor felállítására ajánlják fel.

Kállai Bori, Bozsó JózsefKállai Bori, Bozsó József

Az évad második premierjeként a korábban már tervezett Holt költők társasága lesz látható Funtek Frigyes rendezésében novemberben, majd a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közös koprodukcióban az Isten pénze című musicalt mutatják be december 15-én.

A 2018-as év nyitányaként ugyancsak Funtek Frigyes rendezi Bertolt Brecht darabját, a Kurázsi mama és gyermekeit, a főszerepben pedig Börcsök Enikő lesz látható. Míg az évad utolsó nagyszínházi bemutatója egy vendégjáték lesz, a mozivásznon már óriási sikert aratott, és tavaly a budapesti Játékszínben debütált Életrevalók.

A színházra nevelés elengedhetetlen minden teátrum életében, így most sem lesz hiány gyerekszínházi előadásokból – tájékoztatott Kellerné Egresi Zsuzsa igazgató-helyettes. Októberben a Duna Művészegyüttes Hamupipőke előadásával készülnek a legkisebbeknek, majd később a Rigócsőr királyfi című mesemusical lesz látható. Az ifjúsági színház részeként két bemutatót tartanak a felső tagozatosoknak: a Kincskereső kisködmön mellett Az ördögbe!!! című zenés magyar népmesére válthatnak bérletet a diákok. Továbbra is árulnak Bon Bon Matiné bérletet, a középiskolások pedig az öt nagyszínházi bemutató közül választhatnak 2-3-4 vagy 5 előadásos bérletkonstrukcióban.

Ami a Játékszín kínálatát illeti, két önálló estés produkció közül is választhatnak a nézők: Meszléry Judit Mosolymaradék címmel Dienes Eszter költőnő életét és művészetét idézi meg, a Vígszínházból ismerős Lukács Sándor pedig Az elűzött álom fantázianevű darabbal mutatkozik be. Emellett látható lesz a Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjáték, néhány év után kamaraszínházi körülmények között tér vissza az Anna Gavalda regényéből készült Szerettem őt, Szabó Magdára emlékezve pedig Az őz című regényét adaptálják.

A teátrum direktora hozzátette, jövő nyáron egy nagyszabású operafesztivállal is készülnek, addig viszont még lesz májusban gyereknap, ahol játékbörze keretében cserélhetnek gazdát a megunt játékok, június 2-án pedig a népszerű Bérletek éjszakáját rendezik meg a táncdalok és filmzenék jegyében.