Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A múzsák ajándéka

2017. május 13. 20:03
Antikvárius, televíziós munkatárs és építészmérnök vehette át a Gizella-díjakat a szombat esti gálán.

A Szentháromság-téren megrendezett díjátadó gálán Esztergályos Cecília színművész köszöntötte a helyi és lengyel testvérvárosunkból, Tarnów-ból érkezett vendégeket. A művésznő elmondta, Veszprém nem csak Szent István és Gizella királyné számára volt különösen kedves – minden ide érkező azonnal megérzi a báját. Van valami kecses és légiesen elbűvölő Veszprémben, amiért a művészek is szívesen lelnek itt otthonra, hogy az ódon falak között ihletet meríthessenek.

Ide nem csak vendégségbe járnak a múzsák: folyamatosan itt tanyáznak, aminek köszönhetően Veszprém a tudomány, a művészet és a kultúra fellegvára lett. Szent István és Gizella országalapító munkája pedig még ma is tetten érhető. Szellemiségük átjárja a várost, amely büszke múltjára és jelenére, s a több mint negyedszázados Gizella-napok is egy nagyszerű találkozása a kéz a kézben járó múltnak és jelennek – fogalmazott Esztergályos.

A városban ma is sokan tesznek annak szellemi, művészeti, épített környezeti értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért – az önkormányzat döntése alapján közülük hárman ismét Gizella-díjat vehettek át Porga Gyula polgármestertől. A díjazottak között volt Molnár Sándor antikvárius, Puskás Péter televíziós munkatárs és Weber János építészmérnök.

Molnár SándorMolnár Sándor

Molnár Sándor veszprémi születésű órásmester és ékszerész 2005-ben vette át az „Utas és Holdvilág Antikvárium” helyiségét és törzsközönségét. Az üzlet akkori törzsanyagát Molnár Sándor édesapjának könyvtára jelentette. Felismerte, hogy az elektronika világában különös értéke és hangulata van az igényesen nyomtatott, kötött ritkaságoknak. Vezetése alatt az antikvárium kellemes beszélgetések, megnyugtató böngészések állandó színhelyévé vált a veszprémiek és a turisták számára egyaránt. Számos közönségtalálkozót szervezett már írókkal, zenészekkel, színészekkel, közéleti személyiségekkel, elősegítve a város kulturális programjainak színesítését. Gyakori résztvevője jótékonysági akcióknak is. Olvasói számára olyan közösségi otthont teremt, mely fontos ékszere a város arculati értékeit őrző „Veszprém” feliratú doboznak.

Puskás PéterPuskás Péter

Puskás Péter a Veszprém Televízió megalakulása óta munkatársa a város televíziójának. Munkájára a jó értelemben vett szakmai alázat, a feladatok iránti elkötelezettség, valamint az igényességre törekvés jellemző. Minden nap helytáll csaknem minden műfajban, felkészült, kiegyensúlyozott, tárgyilagos. Munkájával nagymértékben hozzájárul a veszprémi nyilvánosság szolgálatához. A televíziózás folyamatosan megújuló technikai fejlődését önképzéssel és tanfolyamokon való részvétellel követi, így járulva hozzá a legmodernebb eszközök bevezetéséhez és használatához. Munkatársaival, a televízió külső partnereivel mindig korrekt szakmai és emberi kapcsolatokat ápol. Az országos közszolgálati televízióval való megbízható, magas színvonalú együttműködő munkája nagyban hozzájárul a város hírnevének erősítéséhez.

Weber JánosWeber János

Weber János 1968-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Magasépítészeti tervező tevékenységét tervező gyakornokként kezdte, később vezető tervezői jogosultságot szerzett. Tervezői naprakészségét folyamatos továbbképzésekkel biztosítja. Tervezési munkái helyileg felölelik az egész Balaton felvidéket és csaknem teljes Veszprém megyét, meghatározó munkái mégis leginkább Veszprém városához kötődnek. Gyáregységek többfunkciós csarnoképületei, valamint rekonstrukciós és bővítési feladatok mellett a százat is eléri azoknak a kisebb volumenű ám nagy szakmai kihívást jelentő tervezések száma, amelyek Weber János munkásságát alkotják. A Védegylet Veszprémért alapító tagja, akinek szakmai felkészültségére és hiteles emberi helytállására mindig számíthat a város közössége.

Bertalan Melinda
Tál Dominik

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.