2018. április 25., szerda
Márk névnap

Sorozatnézési „kisenciklopédia”

Mindeninek van kedvenc filmje, könyve vagy éppen sorozata. Van, aki egyszerre több sorozattal is képben tud, vagy képben akar lenni. De hogyan választjuk meg, mi az, amit szívesen nézünk akár 10 évadon át?

Vasárnap van és én megint csak a távirányítón nyomogatom a gombokat, majd megállapodok az egyik kedvenc sorozatomnál. Épp azon törtem a fejem, hogy miért is nézem ismét az Agymenők sorozatot? El kell mondanom, vagy harmadszorra látom és még mindig nem untam meg. Majd tovább gondolkodtam, és az a kérdés merült fel bennem, miért éppen ezt a sorozatot nézem? Hogyan választunk sorozatot?

Nem hiszem, hogy sokan először kitöltenek egy tesztet, mielőtt belekezdenének több évadnyi sorozatba. Pedig lehet ilyet találni. Elképesztő, hogy léteznek olyanok, akik erre egy tesztet találnak ki. Kíváncsi voltam, mennyire szavahihetőek ezek a kérdéssorok, és kitöltöttem egy 5 kérdésből álló tesztet.

A feladatsor készítők többek között arra voltak kíváncsiak, hogy mi a kedvenc társasjátékom, kedvenc tárgyam az iskolában vagy, hogy milyen könyveket szeretek olvasni. Az 5 kérdésből mindössze 2 kérdés vonatkozott a sorozat nézési szokásaimra - mikor nézek általában sorozatot, és egy történetben mi fog meg leginkább. Az eredmény annyira nem volt meglepő.

Ennek ellenére ne az ilyenfajta tesztek alapján válasszatok sorozatot. Hogy hogyan érdemes, vagy hogyan kellene? Szerintem nincsen erre megfelelő recept. Ezt mindenki maga dönti el. Legtöbbször (az én esetemben is) ajánlás alapján kezdetem bele egy –egy sorozatba.

Lassan itt a vizsgaidőszak is, és ilyenkor még inkább azt érezzük, folytatnunk kell a már elkezdettet vagy el kell kezdenünk egy új sorozatot. A legfontosabb, hogy a vizsgaidőszakra olyan sorozatot válasszunk, amire nem jellemző, hogy az epizódokat a legizgalmasabb pillanatokban fejezzék be. Bölcsebb, ha alapból egy húsz perces sorozatot választunk, ami kevesebb időt vesz el (bár ilyenkor meg könnyen a klasszikus „Ez olyan rövid volt belefér ebből még egy!” hibába eshetünk).

Nem biztos, hogy érdemes „darálni” a sorozatokat. Viszont vannak, akik úgy gondolják előnye is van. Az, hogy néhány nap alatt letudunk egy egész évadot azért is jó, mert nem kell éves "tervet" készítenünk arról, hogy melyik nap mit nézünk. Ha mégis hétről hétre akarunk nézni valamit, akkor fel kell készülnünk arra, hogy minden héten 45 percet feláldozunk az időnkből, amit nem mindenki engedhet meg magának.

Például vizsgaidőszakban, érettségikor, vagy amikor minden tanár mindenből íratni akar, akkor nem biztos, hogy pont arra lesz időnk, hogy sorozatozzunk. Ilyenkor aztán feltorlódnak a részek, és a végén úgyis darálnunk kell.

Bele sem gondolnánk, de akár az egészségünket is tönkreteheti, ha megállás nélkül nézzük az újabb részeket. Persze nem attól lehetsz beteg, hogy túl sokat nézed a képernyőket, hanem attól, hogy túl sokat ülsz egy helyzetben. A mozgáshiány miatt különböző keringési panaszok alakulhatnak ki, amik akár szívrohamhoz is vezethetnek.

Ezekre a kérdésekre nincs mindenkire érvényes válasz. De még arra sem, hogy online vagy TV-ben jó nézni sorozatot. Mindegyik mellett lesznek érvek, de ellene is. Magatok érzitek, hogy ti milyen időközönként szerettek sorozatozni, és ami a legfontosabb, hogy milyen sorozatot szeretnétek nézni.