2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

'Károlyt köszöntő' koncert

  • kult
  • 2017.05.17
    04:30
Kedd este ünnepi koncert keretében köszöntötték régi tanítványai magánénekes hangversennyel Ötvös Károly címzetes igazgatót, magánének tanárt a Csermák Antal Zeneiskolában.

A XXIII. Csermák Napok Zenei Fesztivál keretében megrendezésre kerülő magánének hangverseny nem a hagyományos ünnepi koncertek egyike volt. A mostani alkalom apropója múltba nézés Ötvös Károly pályafutására, 40 éves munkásságára emlékezve, ezért is a koncert címe „Károlyt köszöntő”.

Ötvös Károly Veszprémben született. Magánének tanári diplomát a Debreceni Zeneművészeti Főiskolán szerzett. 1979 óta tagja a Csermák Antal Zeneiskola tantestületének, 1994-ben lett az intézmény igazgatója. Munkássága eredményeként az iskola aktív kapcsolatokat ápol Veszprém kulturális intézményeivel, valamint cseh, német, olasz és szlovén testvériskolákkal büszkélkedhet. Kollégái emberileg és szakmailag egyaránt számíthattak megértő, támogató, vezetői döntéseire.

Vezetése alatt a zeneiskola bekerült az ország kiemelkedő művészeti iskolák közé, amit a Magyar Művészetoktatásért díj és a Kiváló Alapfokú Művészeti Iskola elismerés is bizonyít. Magánének tanári munkájával számos országosan és Európa-szerte ismert művész pályafutását alapozta meg.

Ötvös Károly minden mozdulatában ott volt a törődés és minden szavában az okítás.

Tudta, hogy ez a hivatás nagy felelősséggel, ám sok szépséggel is jár. Nincs meg egy család Veszprémben, melynek egyik vagy több tagját ne tanította volna.

Kollégái irigyelték az optimista humora miatt is.

Azt vallotta, hogy mindenkinek kell, hogy legyen feladata az életben. Ötvös Károly feladata a tanítás volt. 6600 tanítási nap és 24.000 tanítási óra után egy új életforma vár rá. El kell fogadni az utat, amit az élet nyújt neki, és nem szomorkodni, hiszen a zenészek sosem mennek nyugdíjba, csak egyszerűen abbahagyják.

2017-ben Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a zeneoktatásban végzett magas színvonalú munkája, valamint kiemelkedő intézményvezető tevékenysége elismeréseként Ötvös Károly részére Pro Meritis díjat adományozott.

A díjat Porga Gyula polgármester úr, Szauer István a veszprémi Tankerület Központ igazgatója pedig a tankerület ajándékát adta át Ötvös Károly címzetes igazgatónak.