2018. április 24., kedd
György névnap

Hulladék Kommandó akcióban

Sajtótájékoztatót tartottak szerda reggel a Városházán a közterületre kihelyezett hulladék visszaszorítása érdekében.

Némedi Lajos alpolgármester elmondta, hogy a Hulladék Kommandó nem öncélú tevékenység. Céljuk hogy a lakosság szélesebb körben tudja segíteni a város munkáját is.

Veszprém gyönyörű város. Igyekeznek megőrizni a szépségét és tisztaságát. A hulladék-gyűjtés szerves része az életünknek, e tekintetben nem mindegy, milyen módon kezeljük, sorsáról hogyan döntünk.

Némedi LajosNémedi Lajos

A lakosság nagy többsége kulturáltan kezeli a hulladékot, a rendelkezésükre álló helyeken helyezi el szemetét. Egy renitens kisebbség azonban nem a megfelelő módon gyűjti és felelőtlenül helyezi el a közterületen, zöldterületen a kommunális illetve a veszélyes hulladékot.

A Hulladék Kommandó célja az illegális hulladékok kihelyezésének hatékony visszaszorítása. A kommandó elnevezés nem a durvasága utal, hanem a hatékony szankcionálásra. Ezzel a prevenció, megelőzés alkalmazása is célja a szerveződésnek.

Horváth Zoltán, a VHK Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy évente 100-150 tonna hulladék kerül illegálisan kommunális edények mellé - közterületekre, parkerdőkbe, utcákra, terekre, zöldterületekre. Ezek begyűjtése heti rendszerességgel, míg a szelektív hulladék gyűjtése havonta történik. A lomtalanítás május 1-je és szeptember vége között házhoz megy, a Kistó utcai hulladékudvart pedig egész évben folyamatos nyitvatartási időben díjmentesen vehetik igénybe a lakosok. Minden lehetőség adott a megfelelő hulladékgyűjtésre Veszprémben.

Horváth ZoltánHorváth Zoltán

Horváth Zoltán felhívta arra is a figyelmet, hogy a műszaki termékek nem számítanak lomnak, a zöld hulladékkal és a bútorokkal ellentétben, így a háztól való szállítás ez esetben nem releváns, kérik a lakosokat az ilyen jellegű hulladékot a hulladékudvarba szállítani. Napi átlagban 6-10 házhoz mennek és szállítják el a lomokat, de a hulladékudvar lehetőségével is nagyon sokan élnek.

Dr. Temesvári BalázsDr. Temesvári Balázs

Dr. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az adófizető lakos nem viselheti el a „koszos” várost. A törvénytisztelőknek színvonalas életet kell biztosítaniuk. Bíznak ők is a hatékony együttműködésben, valamint a a feladatmennyiségek csökkentésében.

Réfi Ferencné, a veszprémi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Irodája közterület-felügyeleti csoportvezetője hozzátette, hogy az ő részük a leghálátlanabb rész, hiszen az ő feladatuk a szankcionálás és a beérkezett lakossági jelzésekre való reagálás.

Réfi FerencnéRéfi Ferencné

2016 ősze óta 12 sikeres felderítésről tudnak beszámolni, melyek közül az egyik a Március 15. utcában, a másik pedig Kádártán volt. Minden esetben elég volt a szóbeli figyelmeztetés, de bírság 50.000 forintig terjedhet ki. Nem egyszerű az ő feladtuk sem, hisz olyakor maguknak kell a szemetesekben és a hulladéktárolókban „keresgélni”.

Kérik a lakosságot, hogy ha bármilyen fajta rendellenességet észlelnek a hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, azonnal jelezzék a városüzemeltetési iroda közterület-felügyeleti csoportjának, és a lehető leghamarabb orvosolják a problémát.

Ha nem találják meg az elkövetőt, a hulladék akkor sem marad az utcákon vagy közterületeken, ilyen esetekben is elszállításra kerülnek. Célja a Hulladék Kommandónak egy polgár barát hulladékgyűjtő alternatíva megtalálása.

A Hulladék Kommandó létrehozásával azt kívánják elérni, hogy az érintettek körében változzon a hozzáállás, és mozduljon el a felelős gondolkodás és cselekvés irányába. Azaz legyen világos mindenki számára, hogy a megtermelt hulladékért mindenki saját maga felel!